Από την Μπρατισλάβα με αγάπη!

στις

Όταν ταξιδέψαμε για πρώτη φορά στην Βουδαπέστη, η διαμονή μας εκεί ήταν 1 εβδομάδα, οπότε μια απόδραση επιβαλλόταν! Μιας και μέχρι τότε απευθείας πτήσεις από Ελλάδα δεν υπήρχαν, διαλέξαμε την Μπρατισλάβα, περίπου 2 ώρες με το τρένο από την Βουδαπέστη. Την 5η μέρα μας λοιπόν πήραμε το πρώτο τρένο από Βουδαπέστη για Μπρατισλάβα.

Φτάσαμε στον κεντρικό σταθμό τρένων της Μπρατισλάβα (Hlavna stanica) ενώ ήταν ακόμα πρωί και μια μεγάλη πινακίδα μας καλωσόρισε στην Σλοβακία!

from-bratislava-with-love
Κεντρικός σταθμός τρένων στην Μπρατισλάβα

Βγήκαμε από τον σταθμό και πριν ανοίξουμε τον χάρτη μας είδαμε απέναντι το ξενοδοχείο μας! Αφού κάναμε check in στο Mercure Bratislava Centrum Hotel αφήσαμε τα πραγματά μας και συνεχίσαμε για την εξερευνησή της μικρής αυτής πόλης! Προχωρήσαμε στην κεντρική οδό Stefanikova, φτάσαμε σύντομα στους κήπους  του παλατιού Glassalkovich  και στην συνέχεια στο παλάτι Glassalkovich!

from-bratislava-with-love2
Κήποι του παλατιού Glassalkovich

Το παλάτι αυτό είναι πιά η επίσημη κατοικία του προέδρου της Σλοβακίας και φρουρείται όλη μέρα. Μπροστά από το παλάτι βρίσκεται η πλατεία Hodžovo με το συντριβάνι υδρόγειος σφαίρα, σύμβολο ελευθερίας για τους Σλοβάκους.

from-bratislava-with-love3
Παλάτι Glassalkovich                                    Πλατεία Hodzovo

Προχωρήσαμε προς το κέντρο και στα δεξιά μας είδαμε την μπαρόκ εκκλησία Trinita.from-bratislava-with-love1 Συνεχίσαμε για την Πύλη του Αγίου Μιχαήλ και το κέντρο της παλιάς πόλης. Η πύλη του Αγίου Μιχαήλ η οποία χρονολογείται από το 1300, αποτελεί ένα από τα ορόσημα της Μπρατισλάβα και είναι το πέρασμα που οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο της παλιάς πόλης.

from-bratislava-with-love4
Η πύλη του Αγίου Μιχαήλ  στην κεντρική οδό Michalska

Προχωρήσαμε την Michalská ulica (=οδός), τον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης και λίγο πιο κάτω στρίψαμε αριστερά στην οδό Sedlárska για να βγούμε στην πλατεία δημαρχείου. Εκεί βρίσκεται και το παλιό δημαρχείο, το οποίο στην ουσία είναι 3 κτίρια από τον 14ο αιώνα όπου στεγάζεται το μουσείο της πόλης και εκτείνεται ως την πλατεία Primaciálne με το ομώνυμο παλάτι. Στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβα θα βρεις διάσπαρτα πολλά μπρούτζινα χαριτωμένα αγάλματα που ομορφαίνουν πολύ την πόλη. Στην πλατεία αυτή είδαμε μερικά από αυτά!

from-bratislava-with-love5
Ένας στρατιώτης του Ναπολέοντα σκυμμένος σε ένα παγκάκι
my-map-and-his-backpack
Στο άγαλμα του Schoner Naci στο Kaffee Mayer

Συνεχίσαμε ως την μακρόστενη πλατεία και βρεθήκαμε μπροστά στο Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας, ένα εντυπωσιακό κτίριο, μπροστά από το οποίο βρίσκεται το συντριβάνι του Γανυμήδη, του Σλοβάκου γλύπτη Victor Tilgner. Περιηγηθήκαμε στην πλατεία με τα διάφορα καφέ και εστιατόρια με κατέυθυνση το ποτάμι του Δούναβη.

from-bratislava-with-love6
Μπροστά από το Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας & περνώντας από το Σινεμά Mladost

Στην γωνία με την οδό Strakova είδαμε και το Mladost ένα πολύ όμορφο σινεμά, τ’αγαπάμε αυτά τα σινεμά, οπότε το βγάλαμε μια φωτογραφία και συνεχίσαμε.

from-bratislava-with-love13
Στο άγαλμα του παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Στο τέλος αυτής της πλατείας, δίπλα στον Δούναβη, η πλατεία Αλιείας (Rybné námestie).Εδώ (όπως στην Βιέννη) βρίσκεται η Στήλη της Πανούκλας (Morový stĺp ) η οποία χτίστηκε το 1713 σε μνήμη των θυμάτων της εποχής. Από αυτό το σημείο είναι ορατό το κάστρο της πόλης (όπου θα επιστρέφαμε το απόγευμα), η νέα γέφυρα της πόλης και φυσικά ο Δούναβης!

from-bratislava-with-love7
Πλατεία Αλιείας με την Στήλη της Πανούκλας δίπλα στον Δούναβη

Στρίψαμε δεξιά και βγήκαμε στην οδό Panská όπου αριστερά είδαμε τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου. Το σχήμα του ναού συμβολίζει την σταύρωση και ο τριγωνικός θόλος το σώμα του Χριστού. Στην κορυφή του οβελίσκου βρίσκεται ένα χρυσό στέμμα για να θυμίζει τους αυτοκράτορες που έχουν ενθρονιστεί εκεί.my-map-and-his-backpack2

Δεξιά βρίσκεται ένα περίτεχνο νεοαναγεννησιακό κτίριο, το πρώην φαρμακείο Salvator, στην πρόσοψη του οποίου βρίσκεται το πέτρινο άγαλμα του Χριστού του Σωτήρος από τον γλύπτη Alojz Rigele.

From Bratislava with love_3(8).jpg

Η ώρα είχε περάσει και θέλαμε κάτι να φάμε! Συνεχίσαμε την ίδια οδό ώσπου βγήκαμε στον κεντρικό πεζόδρομο και καθίσαμε στο πολύ λιτό και όμορφο χορτοφαγικό εστιατόριο Kontakt. Αυτή ήταν η διαδρομή μας ως το μεσημεριανό!

from-bratislava-with-love_31Το φαγητό ήταν ιδιαίτερο εδώ και η μπύρα πολύ καλή! Βγήκαμε στο κρύο και κατεβήκαμε πάλι προς την πλατεία Αλιείας. Μπήκαμε στο Moods πήραμε μια μηλόπιτα και από έναν καφέ στο χέρι για το δρόμο μας προς το κάστρο. Περάσαμε απέναντι και ανεβήκαμε το λιθόστρωτο προς το φρούριο της πόλης.

my-map-and-his-backpack1
Στο δρόμο για το κάστρο της Μπρατισλάβα.

Στο δρόμο συναντήσαμε πολλούς ντόπιους περιπατητές. Από εκεί απολαύσαμε την θέα, στα δεξιά η όμορφη παλιά πόλη και αριστερά δίπλα στον Δούναβη η περιοχή Petrzalka με τις πανομοιότυπες πολυκατοικίες. Τις 2 περιοχές χωρίζει ο Δούναβης και ενώνει η νέα καλωδιωτή γέφυρα, στον πύργο της οποίας βρίσκεται το UFO εστιατόριο-καφέ το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Στο βάθος η Αυστρία. Εδώ να σημειώσουμε ότι η  Mπρατισλάβα απέχει από τα σύνορα της Αυστρίας μόλις 20’και από την Βιέννη 1 ώρα.

from-bratislava-with-love_36

Αφού κάναμε την βόλτα μας στο κάστρο, κατηφορίσαμε πάλι, περάσαμε από το «σπίτι του καλού ποιμένα» και συνεχίσαμε από τον δρόμο Zidovska, παράλληλα στον δρόμο που οδηγεί στην γέφυρα, με αντίθετη κατεύθυνση.

From Bratislava with love_3(9).jpg
Περνώντας από το Ιταλικό Ινστιτούτο της Μπρατισλάβα και έπειτα από τον Ναό του Αγίου Στεφάνου με φόντο το κάστρο που είχαμε ανέβει

Φτάσαμε στον δρόμο που ξεκινούσαν τα τραμ ,εκεί που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Στέφανου και πίσω φαίνεται σε όμορφο φόντο το κάστρο της πόλης όπου είχαμε ανέβει. Καταλήξαμε πάλι στην εκκλησία Trinita.Η ώρα είχε περάσει, ο ήλιος έπεφτε και το κρύο δυνάμωνε. Μπήκαμε για λίγο να ζεσταθούμε στην εκκλησία που είχε λειτουργία (το έχουμε ξανακάνει αυτό, στην Βιέννη, στην Ρίγα). Έτσι πιστεύουμε παίρνεις ένα μέρος από τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Βγήκαμε και προχωρήσαμε στην Obchodna, τον πιό εμπορικό δρόμο της πόλης, ο οποίος έχει και δικό του site παρακαλώ,  δες εδώ! Γυρίσαμε πάλι προς το κέντρο της παλιάς πόλης και βγήκαμε στην πλατεία Primaciálne και το παλάτι Primaciálne που στεγάζει το νέο δημαρχείο της πόλης.

from-bratislava-with-love_37
Το δημαρχείο της πόλης
Μυ.jpg
Στην πλατεία του δημαρχείου

Περάσαμε πάλι από την πλατεία δημαρχείου, γιατί αλλιώς μοιάζει η κάθε πόλη το βράδυ. Χαθήκαμε στα στενά κάνοντας τις βόλτες μας και καταλήξαμε να φάμε στο πολύ όμορφο και ζεστό Beer Palace. Μεταξύ άλλων, παραγγείλαμε το παραδοσιακό σλοβάκικο πιάτο Bryndzové halušky, ένα είδος ζυμαρικού πατάτας μαγειρεμένο με καπνιστό λίπος χοιρινού και αρνίσιο τυρί. Παρόλο που ήταν κατάλληλο πιάτο για το κρύο εκείνης της βραδιάς, δεν καταφέραμε να το φάμε όλο μιας και ήταν πολύ βαρύ.Δοκίμασε το όμως κι εσύ!

from-bratislava-with-love_33
Κάτω το παραδοσιακό Bryndzove στο Beer Palace

Χορτασμένοι για τα καλά, κάναμε την τελευταία μας βόλτα στην μικρή και πολύ κρύα Μπρατισλάβα. Φτάσαμε πάλι ως τον Δούναβη και περπατήσαμε λίγο δίπλα στο ποτάμι, δίνοντας μάχη με το τσουχτερό κρύο.

From Bratislava with love(12).jpg
Κρύο, χάρτης, τσάντα, κάστρο, Δούναβης, κρύο, κρύο, κρύο!

Λίγο πριν γυρίσουμε στο ξενοδοχείο όμως κάτι τελευταίο έλειπε! Ναι πολύ σωστά μάντεψες, ένα γλυκό! Τι τυχεροί που ήμασταν και μπήκαμε στο Mondieu ,σημείωσέ το και όταν πας εκτός από φρεσκότατες τάρτες καραμέλας και βύσσινου, δοκίμασε την άγλυκη πάστα(;) λεβάντας!! Ναι λεβάντας! Φα-ντα-στι-κή!

from-bratislava-with-love_34
Δοκίμασε πάστα λεβάντας στο Mondieu

Δες εδώ την υπόλοιπη διαδρομή μας στον χάρτη!

From Bratislava with love_3(5).jpg
Βιτρίνα φούρνου με κούκλες σε κίνηση που «έπλαθαν» και «έψηναν» γλυκά!

Μέσα στο κρύο, ανηφορίσαμε για το ξενοδοχείο, ευτυχώς προλάβαμε και μπήκαμε σε ένα τραμ το οποίο μας ζέστανε και μας πήγε λίγο πιο γρήγορα εκεί. Το επόμενο πρωί, αφού απολαύσαμε ένα πολύ καλό πρωινό και στείλαμε τις καρτ ποστάλ μας, πήραμε το τρένο για την Βουδαπέστη.

Η Μπρατισλάβα αν και μικρή, έχει το δικό της χρώμα και αξίζει να την βάλεις στην λίστα για ένα από τα επόμενα ταξίδια σου. Εμείς πήγαμε σε συνδιασμό με την Βουδαπέστη, αν βρεθείς στην Βιέννη, είναι πολύ κοντά αλλά πια θα βρεις και απευθείας πτήσεις από Αθήνα και είναι εύκολο και αρκετό ένα διήμερο ή τριήμερο εκεί!

Καλό Ταξίδι 😉

 

Advertisement

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ami Bhat λέει:

    For some reason, your page is not getting translated but I can well understand the beauty of the place from the pictures. The Glassalkovich Palace seems interesting and I guess with the current minister staying there, you cannot really go in. That would be a pity coz I am really curious to know more.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s