Ρίγα, μια καρτποστάλ της Βαλτικής! Μέρος Δεύτερο

στις

Ημέρα 3η 20/10/2013

Την Τρίτη μέρα το πρόγραμμά μας είχε μουσεία και εκκλησίες με ωράρια μικρής διάρκειας λόγω του χειμώνα. Ξεκινήσαμε πρωί-πρωί με το κουκλίστικο Art Nouveau μουσείο το οποίο ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας.

My map and his backpack(2).jpg

Ήταν λες και είχαμε πάει επίσκεψη σε ένα art nouveau σπίτι ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο. Κυρίες και κύριοι ντυμένοι με τα ρούχα της εποχής κυκλοφορούσαν στο σπίτι σαν να μην υπήρχαν επισκέπτες. Μάλιστα μια κοπέλα έψηνε στο φούρνο κουλουράκια, από τα οποία μας κέρασε.

My map & his backpack (2).jpg

Στην συνέχεια κάναμε βόλτες στα πάρκα Esplanāde & Bastion Hill τα οποία όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες ήταν ντυμένα στα χρώματα του Φθινοπώρου.

Riga 2(2).jpg

Στην βόλτα μας θαυμάσαμε διάφορα μπρούτζινα αγάλματα καθώς και την γέφυρα των κλειδαριών. Ναι-ναι έχει και εδώ τέτοια γέφυρα, για όσους θέλουν να κλειδώσουν την αγάπη τους!

Riga 2(3).jpg

Έπειτα συνεχίσαμε προς την πόλη και τον Καθεδρικό Ναό. Ο προτεσταντικός καθεδρικός της Ρίγας είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία στην Βαλτική και κατασκευάστηκε το 1211. Είχαμε διαβάσει για ένα κοντσέρτο το οποίο θα δινόταν εκείνη την ώρα. Πήγαμε λοιπόν στην είσοδο της εκκλησίας όμως μια κυριούλα αφού μας ρώτησε πρώτα αν είμαστε λουθηρανιστές προτεστάντες, έπειτα μας απαγόρευσε τη είσοδο στο ναό μιας και όπως μας είπε το κοντσέρτο-λειτουργία ήταν για ντόπιους και όχι για τουρίστες. Αυτό θέλαμε και εμείς! Να πάρουμε λίγο από την ζωή των κατοίκων σε αυτή την πόλη. Στην συνέχεια -δεν θυμόμαστε πώς- την πείσαμε και μας άφησε να μπούμε, αρκεί να μην βγάλουμε φωτογραφίες και να είμαστε καθιστοί.

Riga 2(5).jpg

Ήταν πραγματικά μια εμπειρία που άξιζε, ο ιερέας και οι ντόπιοι προσεύχονταν τραγουδώντας χαμογελαστά στα λετονικά υπό την συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου το οποίο διαθέτει 6.718 σωλήνες και 116 όργανα παρακαλώ! Έπειτα κάναμε μια στάση στην ανοιχτή αγορά που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης Doma laukums. Εκεί μπορείς να αγοράσεις από ξύλινα παιχνίδια, παραδοσιακά μάλλινα σκουφιά ως πλεχτές κάλτσες μέχρι το γόνατο και σκουλαρίκια από κεχριμπάρι, κάτι για το οποίο φημίζεται η Ρίγα.

Riga 2(4).jpg

Προχωρήσαμε πίσω από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, όπου επί της scarnu iela βρίσκονται πολλά όμορφα αποκατεστημένα κτίρια μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία εκείνη την ημέρα ήταν κλειστή. 

My map & his backpack(8).jpg

My map & his backpack(10).jpg

Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η πρώην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν αρχικά παρεκκλήσι των Ιπποτών του Ξίφους και χρονολογείται από το 1208, στεγάζει το Μουσείο Διακοσμητικών & Εφαρμοσμένων τεχνών, με πολύ ωραία λετονικά έργα από μοντέρνα κοσμήματα, έπιπλα, ρούχα έως υφαντά και κεραμικά.

My map and his backpack.jpgmy-map-and-his-backpack1

Το μεσημέρι φάγαμε πελμένι (ρωσικά ραβιόλια γεμιστά με χοιρινό, κοτόπουλο ή λαχανικά) στο Pelmeni XL, καλές μερίδες σε πολύ καλές τιμές, σημείωσε το και αυτό.

my-map-his-backpack11

Συνεχίσαμε προς Τα τρία Αδέρφια, μια σειρά γραφικών σπιτιών. Εκείνο στην οδό Maza pils 17 χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι το παλαιότερο σπίτι της Λετονίας. Προχωρήσαμε προς το κάστρο της πόλης και στον δρόμο μας είδαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου…

Riga's Parliament.jpg

…το μοναστήρι του Φτωχού Χριστού, το κοινοβούλιο, την εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής και τέλος το ναό της Παναγίας των Θλίψεων. Το κάστρο απλό και απέριττο στα βόρεια της παλιάς πόλης μας θύμισε ότι έπρεπε σιγά-σιγά να γυρίσουμε πάλι προς τα νότια ώστε να προλάβουμε ανοιχτά άλλα δυο σημαντικά αξιοθέατα.

 my-map-and-his-backpack3

Δες την διαδρομή μας μέχρι τώρα εδώ.

Αφήσαμε πίσω μας το κάστρο και προχωρήσαμε προς τον ποταμό Daugava. Εκεί, πλάι στο ποτάμι συναντήσαμε τον γοτθικό ναό του Σωτήρα τον οποίο και επισκεπτήκαμε. Ο ναός θεμελιώθηκε από Βρετανούς εμπόρους σε 30 πόδια αγγλικό χώμα τα οποία κουβαλούσαν τα πλοία που μετέφεραν τα οικοδομικά υλικά. Κατά την σοβιετική περίοδο λειτουργούσε ως ντίσκο του Πολυτεχνείου της Ρίγα! Προχωρήσαμε για το Μουσείο Ιστορίας της Ρίγα και Ναυσιπλοΐας. Ενδιαφέρον και όχι βαρετό μουσείο, για φωτογραφίες θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα και εδώ θα δεις τις κυρίες που εργάζονται να φορούν παραδοσιακές στολές.

My map and his backpack(4).jpg

Η ώρα είχε περάσει και στο τσακ θα προλαβαίναμε ανοιχτό το Mencendorfa nams. Όντως μια θυμωμένη κυρία μας ενημέρωσε πως έχουμε μόνο 10 λεπτά στην διάθεσή μας και μας προέτρεψε να βγάλουμε γρήγορα τα παπούτσια μας και να φορέσουμε παντόφλες για να ανέβουμε στους πάνω ορόφους. Αυτό το σπίτι-μουσείο παρουσιάζει την ζωή των πλουσίων της πόλης κατά τον 17ο-18ο αιώνα. Πολύ ενδιαφέρον σίγουρα, το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Στην βιασύνη μας δεν προλάβαμε να βγάλουμε κάποια φωτογραφία, θα το βρεις απέναντι από το Pienene-Tha Latvian green studio. Το απόγευμα προχωρούσε και ευτυχώς είχαμε επισκεπτεί όλα τα μουσεία και τις εκκλησίες που είχαμε στην λίστα μας! Συνεχίσαμε στην Kungu iela για να βγούμε στην Κεντρική αγορά της Ρίγα.Εκεί δίπλα στον κεντρικό σταθμό των τρένων βρήκαμε την τεράστια υπαίθρια αλλά και την στεγασμένη αγορά της πόλης. Αποτελεί και αυτή ένα αξιοθέατο και θεωρείται από τις παλαιότερες της Ευρώπης αν όχι η παλαιότερη (1201). Εκεί θα βρεις και διάφορους εκθεσιακούς χώρους όπως ο Κim? .

Map Girl(1).jpg

Έπειτα δειπνήσαμε σε ένα ακόμα lido εστιατόριο της πόλης και στον δρόμο για το ξενοδοχείο σταματήσαμε για έναν καφέ στην λιθουανική αλυσίδα caif. Εκεί γνωρίσαμε έναν Λετονό φοιτητή ο οποίος ενώ δούλευε στο καφέ έμεινε στο τραπέζι μας να κουβεντιάζουμε για τι άλλο; Για ταξίδια! Η βραδιά μας έτσι έκλεισε αναπάντεχα με μια ακόμα γνωριμία!

Δες την υπόλοιπη διαδρομή της ημέρας εδώ.

Ημέρα 4η 21/10/2013

My map and his backpack(5).jpg

Η ημέρα αυτή είχε εξόρμηση στις Εξοχές της Ρίγας, διάβασε το σχετικό μας άρθρο εδώ! Γυρίζοντας το βράδυ ήπιαμε ένα cocktail στο Neo Café Bar, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 43 μέτρων στον Clock Tower στον κεντρικό σταθμό τρένων της πόλης. Έπειτα κάναμε μια τελευταία βόλτα στην παλιά πόλη, γιατί την άλλη μέρα θα φεύγαμε. Αν έχεις αρκετό χρόνο προσπάθησε εκτός από την ημέρα με το φως του ήλιου να βλέπεις την κάθε πόλη και την νύχτα υπό το φως των φαναριών της, έχει άλλη μαγεία!

Map Girl(2).jpg

Ημέρα 5η 22/10/2013

Τελευταία μας μέρα (ή καλύτερα πρωινό) στην πρωτεύουσα της Λετονίας και είχε έρθει η ώρα να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο. Μια ταξιδιωτική εμπειρία τελείωνε -και αυτό συνήθως έχει γλυκόπικρη γεύση- μια άλλη όμως ξεκινούσε, αφού θα περνούσαμε το υπόλοιπο της ημέρας μας στην Φρανκφούρτη και έπειτα θα γυρνούσαμε στην Αθήνα.

Riga-See you soon.jpg

Διάβασε το πρώτο μέρος του ταξιδιού εδώ!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s