Ξέρεις ότι έχουμε 20+1 στην Ελλάδα;

στις

Μιλάμε φυσικά για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εσύ γνωρίζεις ποιά έχουμε στην Ελλάδα; Πόσα έχεις επισκεφτεί από αυτά;

Με αφορμή τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ο οποίος τον χρόνο που μας πέρασε προστέθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σας γράφουμε σήμερα για τα μνημεία που έχουμε στην Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένα από τον παγκόσμιο οργανισμό αυτό.

Τα παρακάτω μνημεία-αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην Ελλάδα, πληρούν της προϋποθέσεις της Unesco και έχουν ανακηρυχτεί προστατευόμενα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με χρονολογική σειρά είναι:

1.Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες (1986)

Ο πανέμορφος αυτός ναός, βρίσκεται στα σύνορα Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, με αποτέλεσμα να διεκδικείται και από τους 3 νομούς. Έχει προσωρινά τοποθετηθεί ένα στέγαστρο, για να τον προστατεύει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναστήλωσης του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων βορειοδυτικά της Ανδρίτσαινας και μια επίσκεψη θα σε ανταμείψει σίγουρα!

2.Δελφοί (1987):

Στους πρόποδες του Παρνασσού, βρίσκεται το πιο ξακουστό μαντείο του ελλαδικού χώρου, το μαντείο των Δελφών. Εθεωρείτο από τους προγόνους μας ομφαλός (κέντρο) του κόσμου. Τα πρώτα ευρήματα των Δελφών χρονολογούνται στα 4.000 π.Χ. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει και το μουσείο, από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα, με πασίγνωστα εκθέματα όπως το άγαλμα του ηνίοχου, την Σφίγγα των Ναξίων κ.α.

Osios Loukas(1).jpg

3.Ακρόπολη Αθηνών (1987):

Ότι και να πούμε για το αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα είναι λίγο. Ο αρχαιολογικός χώρος- κολοφώνας του Δυτικού πολιτισμού, χτίστηκε κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλέους και αποτελείται από 3 ναούς, το Ερέχθειο, τον ναό της Απτέρου Νίκης και φυσικά τον Παρθενώνα, ενώ στην  είσοδο συναντάμε τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι χτισμένα με πεντελικό μάρμαρο.

ACROPOLIS.jpg

4.Άγιον Όρος (1988).

5.Μετέωρα (1988):

Μετέωρο είναι κάτι που αιωρείται ελεύθερο στον αέρα. Αυτή την εντύπωση σου δίνουν τα επιβλητικά βράχια απαράμιλλης ομορφιάς, που βρίσκονται στην Καλαμπάκα. Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν κατά τον 140   και λειτουργούν μόνο 6 από αυτά.  Η φύση σε όλο της το μεγαλείο κυριολεκτικά, ενώ και στα μοναστήρια σώζονται θησαυροί ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και έργα μικροτεχνίας όπως το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο  στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Είναι κάτι μοναδικό και ο καθένας μας πρέπει να επισκεφτεί τα Μετέωρα για να καταλάβει πόσο εντυπωσιακά είναι!

Meteora.jpg

6.Παλαιοχριστιανική πόλη Θεσσαλονίκης(1988):

Η Μεγαλούπολη του Βορρά, είναι ένας περίπατος στην ηρεμία και την ομορφιά. Ειδικά όμως η «άνω πόλη», είναι ένα ζωντανό μνημείο. Η Πανέμορφη νύφη του Θερμαϊκού αποτελείται από εκπληκτικής ομορφιάς κτίρια όπως η περίφημη «Ροτόντα», η «Αχειροποίητος», η Αγία Αικατερίνη κ.α. Πριν πας για καφέ στην παραλία ή βόλτα στα λαδάδικα, παρατήρησε λίγο καλύτερα τους θυσαυρούς της πόλης!

7.Επίδαυρος (1988):

Η μικρή πόλη της Επιδαύρου είναι γνωστή κυρίως για το 13.000 θέσεων θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα είναι το καλύτερα διατηρημένο, με εξαιρετική ακουστική, ενώ το να δεις μία παράσταση είναι πραγματικά μυστικιστική εμπειρία, τσέκαρε το φεστιβάλ το καλοκαίρι και δες μια αρχαία τραγωδία…ααάλλη αίσθηση!

Epidavros(7)

8.Μεσαιωνική πόλη Ρόδου(1988)

9.Αρχαία Ολυμπία (1989):

Στην κοιλάδα του Αλφειού ποταμού, στην δυτική Πελοπόννησο, στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδος, στα μέρη μας δηλαδή, βρίσκεται η γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων και στολίδι του παγκόσμιου πολιτισμού. Η πανέμορφη φύση που κατακλύζει την Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος, και το μουσείο θα σε κάνουν να λατρέψεις την επονομαζόμενη και «κοιλάδα των θεών».  Βρίσκεται πολύ κοντά μας και σε κάθε ευκαιρία την επισκεπτόμαστε…έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου, εσύ την έχεις επισκευθεί;

10.Μυστράς (1989):

Ο Μυστράς ήταν βυζαντινή πόλη της Πελοποννήσου και βρίσκεται έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Η ιστορία της «νεκρής πολιτείας» αρχίζει στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίρια, όπως το παλάτι, ενώ κάποιοι ναοί βρίσκονται σε καλή σχετικά κατάσταση. Θέλει χρόνο για να ανέβεις και ύστερα να ξανακατέβεις αλλά το ότι σε μεταφέρει αυτόματα σε μιά άλλη εποχή θα σε κάνει να το ξεχάσεις.

MYSTRAS.png

11.Δήλος (1990).

12.Μονή Δαφνίου (1990):

Η Μονή Δαφνίου βρίσκεται στο Χαϊδάρι στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, μπαίνοντας στην Αθήνα, 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, και ειδικότερα η ψηφιδωτή διακόσμηση στο εσωτερικό του ναού, την καθιστούν ένα εξαιρετικό μνημείο βυζαντινής ομορφιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως καθώς αναστηλώνεται δεν είναι ανοιχτή κάθε μέρα για το κοινό.

Moni Dafniou My map and his backpack.jpg

13.Μονή οσίου Λουκά(1990):

Η Μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Ελικών κάτω από την ακρόπολη του αρχαίου Στείριου.  Η Αρχή της μοναστικής ζωής ξεκινά από τον ίδιο τον όσιο Λουκά, όταν ασκήτεψε εκεί από το 946 έως το 953. Το μοναστικό σύμπλεγμα αποτελείται από 2 μνημεία, την κεντρική εκκλησία όπου κτίστηκε για να στεγάσει το λείψανο του οσίου Λουκά, καθώς και τον Ναό της παναγίας η οποία κτίστηκε τον 100   αιώνα, και είναι το παλαιότερο από τα 2 κτίσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και συνδιάζεται υπέροχα με την επίσκεψή σου στους Δελφούς καθώς απέχουν περίπου 30χλμ.

Osios Loukas.jpg

14.Νέα Μονή Χίου (1990).

15.Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου (1992).

16.Βεργίνα (1996):

Η μικρή κωμόπολη του νομού Ημαθίας, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από την Βέροια και 80 από την Θεσσαλονίκη. Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν το 1977 ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανώλης Ανδρόνικος, ανακάλυψε  τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλιάδων, και ανάμεσά τους τον τάφο του βασιλιά Φίλιππου του Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

17.Μυκήνες και Τίρυνθα (1999): Σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους συνδυάζονται υπέροχα με την επίσκεψή σου στο Ναύπλιο! Οι θολωτοί τάφοι θα σε κάνουν να μείνεις με το στόμα ανοιχτό!

18Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή αγίου Ιωάννου Θεολόγου,

19.Σπήλαιο αποκάλυψης Πάτμου (1999):

20.Παλαιά πόλη Κέρκυρας (2007)

Η πανέμορφη παλιά πόλη της Κέρκυρας, ένα πανέμορφο πάντρεμα της βυζαντινής και Βενετσιάνικης τέχνης, οριοθετείται από τα 2 φρούρια που την περιβάλλουν με τα ιστορικά τους τείχη. Τα εξαιρετικής ομορφιά κτίρια φτιάχτηκαν από  πέτρα, χωρίς καθόλου μπετόν, με ξύλινες σοφίτες και κεραμίδια φτιαγμένα στο χέρι.

Εμείς ως τώρα έχουμε επισκεφτεί 13 από τα 21, εσύ;

Advertisement

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η Alexander Popkov λέει:

  Thank you for sharing. Oh, I only have been to Acropolis, decided not to go away from the sea, because it was too hot. (Guy from the north here:). Added some of the things you listed to my bucket list. Hope to get there one day.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ο/Η Mia Herman λέει:

  I love Greece! So much history, amazing people, and delicious food. I haven’t seen all of these but I sure would love to.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η 100cobbledroads λέει:

  Its not surprising that there are so many Unesco protected sites in Greece. The proportion of ancient structures in Greece far outnumber those in so many parts of the world. Would love to visit each of these.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s