Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στην καρδιά του Νομού Αργολίδος, στο νοτιοανατολικό άκρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, το ιερό που ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό. Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε από τον Πολύκλειτο τον Νεότερο τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Πανέμορφο και συμμετρικό, χωρά έως και 14.000 άτομα.
Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Εκείνο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη, δίπλα από το Ηρώδειο είναι το αρχαιότερο θέατρο στην Ελλάδα και μάλιστα θεωρείται το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο!!
Το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.
Είναι ένα από τα 21 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco στην Ελλάδα μαζί με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα στην Αργολίδα. Αξίζει κανείς να το επισκεφτεί έτσι κι αλλιώς, όμως σε μια παράσταση το καλοκαίρι είναι το κάτι άλλο! Περίπου από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο λαμβάνει χώρα εκεί το Φεστιβάλ Επιδαύρου με παράλληλες εκδηλώσεις στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου. Οι παραστάσεις στο θέατρο είναι συνήθως αρχαίες τραγωδίες των Ελλήνων τραγωδών και αρχαίες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Στους άλλους χώρους γίνονται και συναυλίες ή και performances.
Το Θέατρο προσελκύει κοινό από όλο τον κόσμο γιαυτό και πια όλες οι παραστάσεις έχουν αγγλικούς αλλά και ελληνικούς υπέρτιτλους. Η παρακολούθηση μιας παράστασης εκεί είναι πραγματικά μια εμπειρία, την οποία πρέπει να ζήσει κάθε Έλληνας τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. Για εμάς βέβαια που αγαπάμε το θέατρο είναι στόχος μια παράσταση εκεί κάθε καλοκαίρι.
Έχοντας λοιπόν μερικά χρόνια να πάμε, το δρομολογήσαμε φέτος για 1 από τα Σάββατα του Αυγούστου. Διαλέξαμε να δούμε τον Ορέστη του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ.

Φέτος όμως δεν πήγαμε μόνοι μας! Οργανώσαμε την 1η μας ομαδική εκδρομή με αφετηρία την Αχαΐα. (30 Σεπτέμβρη θα κάνουμε την 2η εκδρομή μας στον Ναό του Επικούρ. Απόλλωνα, δες περισσότερα εδώ ). Έτσι μαζευτήκαμε 20 άτομα που αγαπάμε το θέατρο και με Εscort τον έμπειρο σε αυτά «κουβαλητή» μας Γιώργο, το Σάββατο 4 Αυγούστου το μεσημέρι ξεκινήσαμε για ένα ωραίο Ηalf Day Tour στην Επίδαυρο.
Στην διαδρομή κάναμε στάση για καφέ και λεμονάδα στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, 9 χλμ μετά τον Ισθμό της Κορίνθου. Στο θέμα της εκδρομής λοιπόν και η στάση μας αφού η περιοχή πήρε το όνομά της από τα ιαματικά λουτρά της περιοχής όπου πιστεύεται ότι έκανε το μπάνιο της η Ωραία Ελένη! Εδώ να σημειώσουμε ότι το μέρος το οποίο διαλέξαμε να κάνουμε στάση ήταν το Λιμανάκι, ένα υπέροχο μαγαζί δίπλα στην θάλασσα, με ωραία θέα και μενού. Στο συστήνουμε ανεπιφύλακτα είτε για καφέ είτε για φαγητό στο δρόμο για Επίδαυρο.
Φτάσαμε στο θέατρο περίπου μια ώρα νωρίτερα. Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας με φόντο το μοναδικό αυτό θέατρο ανεβήκαμε να βρούμε τις θέσεις μας στο Άνω Διάζωμα.



Μην ανησυχείς όπου και να κάτσεις σε αυτό το θέατρο ακούς και βλέπεις μια χαρά! Είχαμε πάρει τις θέσεις μας καθώς έπεφτε ο ήλιος πίσω από τα βουνά της Αργολίδας. Η στιγμή που ξεκινά η παράσταση και μπαίνει ο πρώτος ηθοποιός στην σκηνή είναι μοναδική. Νιώθεις την αύρα του θεάτρου να ενεργοποιείται και μαζί με την ενέργεια του ηθοποιού που παίζει εκείνη την ώρα στον απόλυτο χώρο για εκείνον, κάνουν την ατμόσφαιρα μαγική.

Η παράσταση αν ήταν αρκετά καλή ή όχι για εμάς δεν θα σας πούμε. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι πως δεν έχει σημασία, αλλά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό και εδώ δεν μιλάμε για την παράσταση, αλλά για το ταξίδι. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι εμείς οι δύο σίγουρα προτιμούμε περισσότερο τις τραγωδίες από τις κωμωδίες σε αυτές τις καλοκαιρινές παραστάσεις σε ανοιχτά και κυρίως αρχαία θέατρα. Σε όλους άρεσε η εμπειρία ακόμα και αν έχουν έρθει ξανά και ξανά.
Επιστρέψαμε κάνοντας πάλι μια στάση στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης για να φάμε κάτι. Οι ηθοποιοί συνήθως μετά την παράσταση πάνε για φαγητό στην Ταβέρνα Λεωνίδας στο Λυγουριό αλλά συνήθως γίνεται χαμός και εμείς είχαμε δρόμο μπροστά μας ως την Πάτρα.
Φτάσαμε αργά, πολύ αργά πίσω στα σπίτια μας ένα ζεστό αυγουστιάτικο βράδυ, έχοντας ζήσει μια πολύ όμορφη εμπειρία, την οποία αν δεν έχεις ζήσει και εσύ, βάλ’την στην λίστα για του χρόνου (μιας και για φέτος τέλειωσε το φεστιβάλ). Εμείς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε και κάθε χρόνο αν μπορούμε. Ωραία είναι στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα και στο Ηρώδειο στην Αθήνα, αλλά σαν την Επίδαυρο…όχι!
Υ.Γ.: Την επόμενη φορά να βγάλουμε και καμιά φώτο όλοι μαζί 🙂
Ευχαριστούμε Ευαγγελία & Γιώργος