Ναός Επικ.Απόλλωνα, Ανδρίτσαινα, Καρύταινα, Ι.Μ.Σεπετού

στις

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου πάμε εκδρομή! Εσύ, θα έρθεις;

Θα επισκεφτούμε την Ανδρίτσαινα, την Καρύταινα, την Ι.Μ. Παναγίας Σεπετού και τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

  • Ι.Μ. Παναγίας Σεπετού, πριν φτάσουμε στην Ανδρίτσαινα, σε έναν βράχο βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Σεπετού ο οποίος χρονολογείται από το 1150-1200 μ.Χ. Εδώ λειτούργησε κρυφό σχολειό και φιλοξενήθηκαν πολλοί μαχητές της επανάστασης.
  • Ανδρίτσαινα το αμφιθεατρικό αρχοντοχώρι της Γορτυνίας που ανήκει στον Νομό Ηλείας, με τα πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Η Ανδρίτσαινα με το περιποιημένο λαογραφικό μουσείο και την «Τρανή βρύση», την παλαιότερη καταγεγραμμένη κρήνη της Πελοποννήσου μας περιμένει να την ανακαλύψουμε.
  • Η Καρύταινα, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα αλλά ανήκει στον νομό Αρκαδίας. Χαρακτηρισμένη ως «το Τολέδο της Ελλάδας» από τον Καζαντζάκη και όχι άδικα, αφού είναι χτισμένη πάνω σε λόφο με το ποτάμι να κυλά ορμητικό από κάτω. Μία από τις «Βαρονίες του Μοριά» στο παρελθόν η Καρύταινα, με το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή και τους βυζαντινούς πύργους και τις εκκλησίες είναι άλλο ένα «χωριό» που θα ανακαλύψουμε.
  • Ναός Επικούριου Απόλλωνα. Στα σύνορα των Νομών Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, στις Βάσσες σε υψόμετρο 1130μ. βρίσκεται αιώνες τώρα ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Παρομοιάζεται σαν «ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου» αν και άρχισε να χτίζεται πριν τον Παρθενώνα (!!) και όσοι δεν τον έχουν επισκεφτεί δεν περιμένουν να αντικρίσουν κάτι τέτοιο εκεί πάνω!   Είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκε (το 1986) ως προστατευόμενο μνημείο της Unesco.

Δες όλα τα μνημεία της Unesco στην Ελλάδα εδώ!

Γιατί πάμε 30/9;

Γιατί εκτός από τον υπέροχο καιρό του Φθινοπώρου που ταιριάζει με το υψόμετρο (όχι πολύ ζέστη – ούτε πολύ κρύο) το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σαν Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς η είσοδος στους Αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν και έτσι εξοικονομούμε 12 ευρώ που είναι πια η είσοδος στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα!

Δες όλες της ημερομηνίες για δωρεάν εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εδώ.

Η εκδρομή γίνεται με το ταξιδιωτικό γραφείο Gerasimopoulos Travel

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s