Περίπατος στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

στις

Ένα διαφορετικό άρθρο σήμερα, αλλά όχι και τόσο αν καταλάβεις πως θα μιλήσουμε για έναν περίπατο γεμάτο τέχνη!

My map and his backpack(4)

Όταν ήμασταν στην Αθήνα, μέναμε στο Παγκράτι χαμηλά, πολύ κοντά στο κέντρο αλλά και στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. Είχαμε ακούσει πως κρύβει μέσα του μεγάλους θησαυρούς, σπουδαία έργα της γλυπτικής τέχνης από ξακουστούς Τηνίους γλύπτες όπως οι Δ. Φιλιππότης, Ε. Βρεττός, Γ. Δημητριάδης, Γ. Μπονάτσος, Ι. Βιτσάρης καθώς και του σπουδαίου Γιαννούλη Χαλεπά.

My map and his backpack(3)

Το επισκεφτήκαμε λοιπόν 2-3 φορές και θαυμάσαμε από κοντά -σε ένα ιδιαίτερο θα λέγαμε περιβάλλον- αγάλματα, προτομές σπουδαίων Ελλήνων, επιτύμβιες στήλες, εμβλήματα, οικόσημα, γλυπτά απαράμιλλης ομορφιάς.

My map and his backpack(6)

Οργανωμένο τον 19ο αιώνα με πρότυπο το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού αλλά και το κοιμητήριο Père-Lachaise του Παρισιού, πρόκειται για μια μοναδική υπαίθρια γλυπτοθήκη, που όμοια της δεν μπορείς να βρεις αλλού στη χώρα μας.

My map and his backpack(5)

Κάνοντας περίπατο μέσα στην πυκνή βλάστηση μπορεί να σου πάρει ώρες και να χαθείς, θαυμάζοντας τα γλυπτά αλλά και τα ονόματα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας που «φιλοξενούνται» πια σε αυτό.

My map and his backpack(2)

Εννοείται πως δεν θα φύγεις από εδώ χωρίς να θαυμάσεις την «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά,  στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη που αποτελεί -αν όχι το κορυφαίο- ένα από τα κορυφαία έργα  της νεοελληνικής γλυπτικής. Ο Θείος της 15χρονης Σοφίας, Γεώργιος Αφεντάκης, το παρείγγειλε το 1877 στον νεαρό τότε δημιουργό. Το έργο φημολογείται πως στιγμάτισε τον καλλιτέχνη, όταν συνειδητοποίησε πως είχε φτιάξει μικρό το νεκροκρέββατο και πως αν η κοπέλα τέντωνε θεωρητικά το κορμί τα πόδια της θα έβγαιναν απέξω. Παρόλα αυτά η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά έχει χαρακτηριστεί ως θαυμασιότατο γλυπτικό έργο των νεώτερων Αθηνών!

My map and his backpack(8)

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s