Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων:1+9 νέα Μουσεία που επισκεφτήκαμε!

στις

18 Μάη Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Αν μας ακολουθείς το ξέρεις ήδη, ότι αγαπάμε πολύ τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και τέτοιες μέρες τις εκμεταλλευόμαστε πάντα. Τώρα τα μουσεία είναι κλειστά. Μιας και άρθρο για το τι είδαμε το 2019 δεν κάναμε τελικά, όπως σου είχαμε πει (συνέπεσε βλέπεις με τη διαχείριση των πτήσεων ταξιδιών που ακυρώσαμε ή αναβάλλαμε), πάμε να δούμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων 1 + 9 νέα μουσεία που επισκεφτήκαμε το 2019. 8 από τα 10 επισκεφτήκαμε σε εκδρομές που οργανώσαμε και πολλοί από εσάς ήσασταν μαζί μας!

Πρώτα απ’ όλα πέρσι τέτοια μέρα για να τιμήσουμε τη μέρα επισκεφτήκαμε ένα μουσείο (μαζί με τον αρχαιολογικό του χώρο) που έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές, μόνο που αυτή τη φορά το κάναμε σωστά! Τι θα πει αυτό; Ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο, τον επισκέπτεσαι σωστά όταν έχεις μαζί σου ξεναγό! Εμείς στην Αρχαία Ολυμπία είχαμε την καλύτερη. Η Έλενα Αγγελή από τους The Travel Insiders παλιά συνεργάτης του Γιώργου, έχει βάση την Αρχαία Ολυμπία αλλά σαν διπλωματούχος ξεναγός μπορεί και ξεναγεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στην Ελλάδα. Ήταν πραγματικά μια από τις αγαπημένες «θεματικές» H/D επισκέψεις που οργανώσαμε και άφησε ικανοποιημένους παιδιά και μεγάλους. Η Ελένη μας είπε με κάθε λεπτομέρεια για τα Ολύμπια. Μεταξύ άλλων μάθαμε πως δεν ήταν μια αρχαία πόλη όπως έχουμε στο νου μας, αλλά καθαρά ένα μέρος το οποίο είχε δημιουργηθεί για την διεξαγωγή των αγώνων. Άνθρωποι έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να το επισκεφτούν, εσύ το έχεις επισκεφτεί; Αν όχι καν’ το σωστά, κλείνοντας ξενάγηση με έναν διπλωματούχο ξεναγό!

Museum My map and his backpack(8)

Πάνε να δούμε τώρα τα 9 μουσεία που επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το 2019.

Με ξεναγό επισκεφτήκαμε και το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο βέβαια, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Το Σαββατοκύριακο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πάλι μουσεία και χώροι είναι δωρεάν και εκμεταλλευτήκαμε και εκείνη την ηλιόλουστη Κυριακή, οργανώνοντας άλλη μια αγαπημένη F/D εκδρομή στους Θησαυρούς της Κορίνθου. Το ενδιαφέρον μουσείο με τα πολλά αγάλματα και του κούρους ήταν ένα μουσείο έκπληξη για εμάς που σίγουρα θα ξαναεπισκεφτούμε!

Museum My map and his backpack(2)

Στην επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, επισκεφτήκαμε την Ιερά Πόλη για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις. Πριν την έναρξη αυτών, περπατήσαμε έως την κεντρική πλατεία για να επισκεφτούμε και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Εκεί γνωρίσαμε αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης αλλά και τραγικές σκηνές από την ηρωική έξοδο. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται αυθεντικοί πίνακες και αντίγραφα από την έξοδο. Μεταξύ αυτών «Η Ελλάδα πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ντελακρουά και με συγκλονιστικότερο «Η αυτοθυσία της μάνας» του Εμίλ ντε Λανσάκ με τη Μεσολογγίτισα μάνα να σκοτώνει το παιδί της για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων και έπειτα να αυτοκτονεί κι αυτή.

My map and his backpackΤην Λευκάδα όπως σου έχουμε ξαναγράψει, την έχουμε εξερευνήσει αρκετά, αλλά πάντα θα βρούμε κάτι νέο. Έτσι και πέρσι τις μέρες του Πάσχα που ήμασταν στο νησί καταφέραμε να επισκεφτούμε ένα καινούργιο μουσείο που είχε ανοίξει μετά από πολύ καιρό αναμονής των εγκαινίων, το Μουσείο Άγγελος Σικελιανός. Το συγκεκριμένο είναι ανοιχτό μόνο τις καθημερινές και όχι τα Σαββατοκύριακα που συνήθως ήμασταν στο νησί. Στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο μουσείο που δεν εκθέτει απλά ενθυμήματα από τον αλαφροΐσκιωτο ποιητή, αλλά ταξιδεύει τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή όχι μόνο της ζωής αλλά και του έργου του. Εδώ θα μάθεις τα πάντα και για την Εύα Πάλμερ και τις Δελφικές Εορτές. Εμείς βρεθήκαμε σε αυτό το Λευκαδίτικο οίκημα σε μια ιδιωτική επίσκεψη, που μας έκανε να αισθανθούμε μουσαφίρηδες του σπιτιού! Επηρεασμένοι από τις ιστορίες που μάθαμε εδώ, λίγο καιρό αργότερα επισκεφτήκαμε και τη γνωστή βίλα του ζευγαριού στο Ξυλόκαστρο. Πληροφορίες για το μουσείο εδώ.

Museum My map and his backpack(11)

Το καλοκαίρι στο νησί επισκεφτήκαμε ένα μουσείο που ο Γιώργος είχε ξαναδεί. Στα ορεινά της Λευκάδας, στην γραφική Καρυά βρίσκεται το Λαογραφικό  Μουσείο Μαρίας Κουτσοχέρω. Εκεί θα μάθεις από τον κο Θεόδωρο Κατωπόδη για την ιστορία της κυρά Μαρίας Σταύρακα. Η κυρά Μαρία, παρά την αναπηρία στα 2 της χέρια, με τη δύναμη της θέλησης, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που είναι μοναδικό για το νησί, την περίφημη «καρσάνικη βελονιά». Την τέχνη αυτή δίδαξε στα κορίτσια της εποχής, μια τέχνη πολύτιμη, που έδωσε στις γυναίκες της εποχής οικονομική δύναμη και πληρώνεται ακόμα και σήμερα πολύ ακριβά . Το μουσείο έχει μια συμβολική είσοδο για την συντήρησή του, αλλά φεύγοντας μπορείς να αγοράσεις και κάποιο εργόχειρο με την συγκεκριμένη τεχνική. Εμείς πήραμε ένα μικρό χειροποίητο κέντημα το οποίο κορνιζάραμε για να μας θυμίζει το νησί.

Museum My map and his backpack(4)
ο κος Θεόδωρος Κατωπόδης, απόγονος της κυρά Μαρίας απολαμβάνει να ξεναγεί

Στα μέσα Νοεμβρίου, επισκεφτήκαμε την Κοιλάδα του Φενεού και την Ορεινή Ναυπακτία. Εκτός από την υπέροχη λίμνη Δόξα, επισκεφτήκαμε και την γνωστή μας από την μυθολογία Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί που σύμφωνα με το μύθο, στον 6ο του άθλο ο Ηρακλής κατάφερε να διώξει τις στυμφαλίδες όρνιθες, πτηνά με γαμψά, μεταλλικά ράμφη, που τρομοκρατούσαν τους ντόπιους, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Εδώ η λίμνη είναι ελώδης και περισσότερα για αυτήν μαθαίνει κανείς με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό και από αρχιτεκτονικής πλευράς Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Ένα μουσείο κόσμημα για την περιοχή που έχει ως στόχο να αναδείξει την αλληλένδετη σχέση ανθρώπου-φύσης. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά της φύσης στην Στυμφαλία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρέασαν τους κατοίκους της περιοχής.

Museum My map and his backpack(10)
Παρατηρώντας τα πουλιά στη λίμνη

Στην Διήμερη εκδρομή μας Μέτσοβο-Μετέωρα-Τρίκαλα τον Δεκέμβριο επισκεφτήκαμε άλλα 3 μουσεία. Την πρώτη μας μέρα στο Μέτσοβο επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα. Με μια συμβολική είσοδο 2 ευρώ μας έγινε ξενάγηση σε ένα πανέμορφο πέτρινο αρχοντικό οίκημα της οικογένεις Βενέτη, το οποίο παρουσιάζει την  μετσοβίτικη-βλάχικη τέχνη του Μετσόβου. Μην το χάσεις σαν βρεθείς εκεί!

Museum My map and his backpack(9)

Κάτω από τα γραφικά Μετέωρα, στην Καλαμπάκα βρίσκεται Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών. Πριν φύγουμε δοκιμάσαμε γλυκό του κουταλιού μανιτάρι και αγοράσαμε σοκολάτες με μανιτάρια καθώς και ιδιαίτερα μανιτάρια που χρησιμοποιήσαμε σε συνταγές στο σπίτι. Περισσότερα για το μουσείο εδώ.

Museum My map and his backpack(7)

Στα Τρίκαλα, επισκεφτήκαμε του Μουσείο Τσιτσάνη, που κρύβει κι άλλη ιστορία από πίσω. Η ξενάγηση ξεκίνησε από το ισόγειο, όπου μάθαμε πως το κτίσμα δημιουργήθηκε για να στεγάσει το δίδυμο οθωμανικό λουτρό. Μυηθήκαμε λίγο στην ιεροτελεστία των Οθωμανών, που μας θύμισε αρκετά την Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε, το στοιχείο είναι ορατό στην περιοχή καθώς ακριβώς απέναντι βρίσκεται το επιβλητικό Κουρσούμ Τζαμί. Τα λουτρά αργότερα, αν και στο κέντρο της πόλης μετατράπηκαν σε φυλακές που λειτουργούσαν μέχρι και το 2006. Στην συνέχεια ανεβήκαμε στον όροφο του κτιρίου, όπου μάθαμε για την ζωή του Τσιτσάνη, καθώς και για άλλες ιστορίες της εποχής του, όπως για τον στοίχο, «Στα Τρίκαλα στα 2 στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά». Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, μάθετε περισσότερα εδώ.

Museum My map and his backpack(3)

Τέλος, μετά από πρόσκληση της Alpha Marketing τον Δεκέμβριο του 2019 «επισκεφτήκαμε» την Λάρισα σε ένα Fam & Press Trip για να γνωρίσουμε τις πολιτιστικές ομορφιές της Λάρισας (χρωστάμε άρθρο) και το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας. Ένας μοναδικός χώρος στον οποίο εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα της θεσσαλικής γης από την παλαιότερη παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα οθωμανικά χρόνια. Μετά την ξενάγηση της κας Σδρόλιας πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα «το Διαχρονικό Μουσειο και την Πολιτιστική Διαδρομή της Θεσσαλίας». Συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα μείζονος σημασίας και κατά πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε τη Λάρισα ως ένα τουριστικό προορισμό. Θα αναφερθούμε σε αυτό σύντομα!! Ως τότε ρίξτε μια ματιά εδώ.

Museum My map and his backpack(6)

Φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα εορταστεί διαδικτυακά, με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε on line μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: icom-greece.mini.icom.museum/agenda/

Τέλος, σήμερα ανοίγουν και πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι, με τους ανοιχτούς χώρους να μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό. Εμείς θα το εκμεταλλευτούμε, επισκεπτόμενοι έναν αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας που δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ. Σύντομα θα μάθεις ποιό, εσύ θα επισκεφτείς κάποιον; Ποιο μουσείο είναι το αγαπημένο σου;

Διάβασε ακόμα:

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s