Ξενάγηση στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης

στις

Τον Αρχαιολογικό Χώρο στη Βούντενη (ή Σκιόεσσα), είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Κυριακή 28 Ιουνίου και να γνωρίσουμε από κοντά αυτό τον θησαυρό που βρίσκεται στην περιοχή μας, μόλις 7χλμ. από την Πάτρα. Η συνολική του έκταση είναι 180 στρέμματα και βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων.

Vounteni(10)
Η είσοδος και τα εκδοτήρια.

Φυσικά είχαμε και ξεναγό μαζί μας για να μάθουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον χώρο. Στις 10 παρά τέταρτο λοιπόν, το πρώτο γκρουπ συναντήθηκε στην είσοδο με την διπλωματούχο ξεναγό Θεώνη Παπαδημητρίου.

Vounteni(9)
Η ξεναγός μας «επί το έργον»

Vounteni(4)

Vounteni(6)

Η ξενάγηση ξεκίνησε από ψηλά, με θέα τον Πατραϊκό κόλπο και όλο το μυκηναϊκό νεκροταφείο από κάτω, όπου η ξεναγός μας μίλησε γενικά για τον αρχαιολογικό χώρο και τη θέση του στα Μυκηναϊκά χρόνια.

Vounteni(5)

Στο βάθος επίσης βλέπαμε το λόφο Μπόρτζι, όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός της Βούντενης. Στρατηγικό σημείο, με πανοραμική θέα που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.Στο σημείο υπάρχουν 2 παγκάκια, 1 από τα σημεία που μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα.

Vounteni

Έπειτα περνώντας από έναν αμπελώνα, κατεβήκαμε προς τους τάφους. Ο χώρος περιλαμβάνει 78 λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους. Πολλά από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, όπως αγγεία, εργαλεία, όπλα και κοσμήματα, έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Vounteni(6)

Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες από μερικούς τάφους. Κάποιοι είναι επισκέψιμοι και κάποιοι όχι. Εμείς επισκεφτήκαμε 2 μεγάλους,  για τους οποίους οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι ανήκαν σε αξιωματούχους, λόγω διαστάσεων.

Vounteni(2)

Vounteni(16)

Vounteni

Vounteni (2)
Τάφος Νο4

Vounteni(7)

Η είσοδος στους τάφους εντυπωσιακή και ανατριχιαστική ταυτόχρονα. Μας θύμισαν λίγο τους τάφους στις Μυκήνες.

Vounteni(1)

Μετά το τέλος της ξενάγησης, η ξεναγός μας είπε πως μπορούσαμε να επισκεφτούμε και τον οικισμό που ήταν στον λόφο Μπούρτζι, 800 μέτρα μακριά. Πολλοί από εμάς ακολουθήσαμε το μονοπάτι και η θέα μας αντάμειψε για το περπάτημα κάτω από τον δυνατό ήλιο του Ιουνίου.

Vounteni(1)

Στη αρχή βρήκαμε τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού που πιθανώς ταυτίζεται με την αρχαία Μεσσάτιδα! Τα βλέπουμε στην πιο κάτω φωτογραφία με φόντο την περιμετρική οδό της Πάτρας.

Vounteni(2)

Συνεχίσαμε τον περίπατο ακολουθώντας το μονοπάτι, το οποίο μας έβγαλε σε ένα σημείο με πανοραμική θέα. Εκεί υπάρχει και ένα κιόσκι που μπορείς να ξαποστάσεις και να απολαύσεις την θέα από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και την Νάυπακτο έως τα μαύρα βουνά στην Καλόγρια και την έξοδο του Πατραϊκού κόλπου στο Ιόνιο!

Vounteni(5)

Η ξενάγηση ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και γνωριμία με ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην περιοχή μας. Για πολλούς ο χώρος δεν είναι γνωστός, αλλά αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς, πόσο μάλλον με μια ξεναγό.

Ο Αρχαιολογικό Χώρος Βούντενης βρίσκεται εδώ και μπορείτε να φτάσεις στην είσοδο ακολουθώντας τις πινακίδες που υπάρχουν μετά το ιδιωτικό νοσοκομείο Ολύμπιον.

Η γενική είσοδος είναι 3€ ευρώ, 2€ για άτομα άνω των 65 ετών, δωρεάν για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, ανέργους και εκπαιδευτικούς με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας.

Η ξεναγός μας ήταν η Θεώνη Παπαδημητρίου, βρείτε την εδώ.

Vounteni(8)

Τα ξαναλέμε σύντομα, σε άλλες ταξιδιωτικές και πολιτιστικές ιστορίες!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s