Οινιάδες: το μόνο αρχαίο νεώριο στον κόσμο & το αρχαίο θέατρο

στις

Στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί , άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Μέρη που δεν σου πάει το μυαλό ότι βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, κι όμως είναι εκεί και περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να τα θαυμάσεις. Ας ξεκινήσουμε με δύο από αυτά, ένα αρχαίο θέατρο, το οποίο είναι λειτουργικό και φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις το καλοκαίρι και ένα αρχαίο νεώριο, που ίσως να μην ήξερες καν ότι υπάρχει.

Που στην Αιτωλοακαρνανία;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Στην νοτιοδυτική Αιτωλοακαρνανία, λίγο πριν καταλήξει ο ποταμός Αχελώος στο Ιόνιο Πέλαγος και τις Εχινάδες νήσους, βρισκόταν μια αρχαία πόλη, οι Οινιάδες.

Στην πλευρά της Ακαρνανίας λοιπόν, μετά το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, συνηθίζαμε να στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση προς την Βορειοδυτική μεριά του νομού. Αυτό τον Αύγουστο όμως όταν είπαμε να εξερευνήσουμε λίγο το νομό, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας περνώντας πάνω από τον ποταμό Αχελώο, στρίψαμε αριστερά και όχι δεξιά, προς Λεσίνι ως συνήθως. 6 χλμ μετά την Κατοχή λοιπόν, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Οινιάδων που στο λόφο είχε θέατρο αλλά και νεώριο.

Οι Οινιάδες.

Οι Οινιάδες ήταν αρχαία πόλη της Ακαρνανίας, χτισμένη κοντά στις εκβολές του Αχελώου. Ήταν η δεύτερη ισχυρότερη πόλη των Ακαρνάνων μετά την Στράτο. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο σε προϊδεάζει για τα εντυπωσιακά που πρόκειται να δεις. Στο λόφο υπάρχουν ακόμα τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης που σήμερα αποκαλούνται «Τρικαρδόκαστρο» ή «Κάστρο του Τρίκαρδου». Ο «Κοκκινόπυργος» μέρος του κάστρου, έχει ύψος 10,90 μ. και αποτελεί τμήμα της οχυρώσεως μαζί με την τοξωτή πύλη του αρχαιολογικού χώρου.

Αφού βγάλαμε εισιτήριο ακολουθήσαμε με το αυτοκίνητο τον φύλακα του χώρου για να φτάσουμε πιο σύντομα μέσω ενός χωματόδρομου στο αρχαίο θέατρο. Παρέα μας είχαμε και μια οικογένεια Γάλλων.

Το αρχαίο θέατρο.

Πίσω από τα τείχη λοιπόν απλώνεται η αρχαία πόλη με το θέατρο της κάτω από τις αρχαίες βελανιδιές,  που προσδίδουν μια μυστικιστική ενέργεια, μια αύρα που ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αμέσως.

Στα κατασκευαστικά τεχνικά, να πούμε ότι ο μοναδικός αυτός χώρος παραγωγής πολιτισμού και τέχνης, χτίστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη κατά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. το θέατρο λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μονώροφου ορθογωνίου σκηνικού οικοδομήματος με πέντε μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψή του, τα οποία ορίζονται από τέσσερις πεσσούς που έφεραν επίκρανα δωρικού τύπου με άβακα και εχίνο. Τα μεταξύ των πεσσών ανοίγματα είχαν ζωγραφιές που ανταποκρίνονταν στις σκηνοθετικές ανάγκες.  

Κατά την δεύτερη φάση τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην πρόσοψη της αρχικής σκηνής προστέθηκε προσκήνιο, το οποίο πήρε την θέση του κύριου δομικού στοιχείου. Ανατολικά και δυτικά της σκηνής κτίστηκαν επίσης δύο μικρά παρασκήνια που περιέκλειαν το προεξέχον προσκήνιο. Στην πρόσοψη των πεσσών που στήριζαν την επίπεδη οροφή του προσκηνίου, υπήρχαν σύμφυτοι ημικίονες με ιωνικά κιονόκρανα. Το αρχικό ορθογώνιο σκηνικό οικοδόμημα επεκτείνεται καθ’ ύψος και από μονώροφο μετατρέπεται σε διώροφο. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αν μπορούμε να το φανταστούμε.

Αυτό που είναι πραγματικά υπέροχο, εκτός φυσικά από την τοποθεσία η οποία σου παρέχει μία φανταστική θέα στον κάμπο προς τις εκβολές του Αχελώου, είναι ότι το θέατρο είναι λαξευμένο πάνω σε φυσικό βράχο. Κάθεσαι στα πέτρινα καθίσματα και νιώθεις ότι σε «αγκαλιάζει» το ίδιο το βουνό. Σίγουρα σου προτείνουμε μία στάση και, ακόμα καλύτερα, μία παράσταση το καλοκαίρι η οποία θα είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία. Εδώ να σημειώσουμε πως και φέτος με τον covid19, δόθηκαν 3 παραστάσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο εδώ. Εμείς το έχουμε στο πρόγραμμα πάντως!

Ωστόσο, φεύγοντας από το θέατρο, για το οποίο ξέραμε από πριν ότι υπάρχει εκεί, ο άνθρωπος που είναι στην έκδοση των εισιτηρίων (να είναι καλά) μας πρότεινε πριν φύγουμε, να πάμε και να δούμε το νεώριο που βρίσκεται στις Οινιάδες. Τότε θυμηθήκαμε πως είχαμε διαβάσει κάποτε για αυτό αλλά το είχαμε ξεχάσει τελείως!

Τι είναι Νεώριο;

Είναι στην ουσία ένας αρχαίος ναύσταθμος, ο οποίος μετρά 3 χιλιάδες χρόνια ζωής(!!) και, είναι το καλύτερα σωζόμενο στο είδος του. Βρισκόταν κοντά στο λιμάνι της πόλης και χρησιμοποιούνταν για να την συντήρηση και επισκευή των πλοίων. Ένα ναυπηγείο όπως θα λέγαμε σήμερα.

Το αρχαίο νεώριο είχε ένα τείχος το οποίο έφτανε τα 11 μέτρα και ήταν λαξευμένο, πάνω στον βράχο. Ίσως σαν περιγραφή να μην σου λέει και πολλά, αλλά στις φωτογραφίες, παίρνεις μία μικρή ιδέα για την ομορφιά του νεώριου. Καθώς σου αποκαλύπτεται πίσω από τον βράχο όταν φτάνεις εκεί μένεις με το στόμα ανοιχτό! Ωστόσο από κοντά, σίγουρα θα το καταλάβεις ακόμα περισσότερο. Να ένας σχεδόν άγνωστος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα που λίγοι γνωρίζουν αλλά αξίζει να επισκεφτείς. Εμείς σίγουρα θα προγραμματίσουμε εκδρομή εκεί για να μπορέσεις να έρθεις κι εσύ!

Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλούς, μη προβεβλημένους προορισμούς. Αρχαιολογικούς χώρους, νεότερα μνημεία και φυσικά τοπία που έχουμε σκοπό να σας δείχνουμε από εδώ. Αν βρεθείτε στην περιοχή επισκεφτείτε επίσης την Ι. Μ. Παναγίας Λεσινιώτισσας αλλά και τον βυζαντινό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, μέσα στο Λεσίνι, ναός του 13ου αιώνα.

Κοντά στο χωριό Μάστρου μετά το Λεσίνι, σώζεται ο ναός του Αγ. Ιωάννη της Επισκοπής, χτισμένος πάνω στο κεντρικό κλίτος μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ο ναός αυτός πρέπει να ήταν έδρα του επισκόπου της πόλεως Αχελώος που ήκμασε τον ύστερο μεσαίωνα και της οποίας τα λιγοστά ίχνη χάνονται γύρω στο 1360. Βρίσκεται εδώ στο χάρτη, δίπλα στον ποταμό Αχελώο.

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s