Μετακίνηση 6 στο ArtWalk5

στις

Φεβρουάριος 2021

Καθολικό lockdown στην Πάτρα από 6 Φεβρουαρίου και σε ολόκληρη την Αχαΐα από 13 του μήνα. Το μόνο που μας έχει μείνει είναι η μετακίνηση 6, η οποία περιορίζεται αρκετά αφού μέχρι τις 18:00 μπορούμε να κυκλοφορούμε. Στην Πάτρα λοιπόν, την χρονιά που μας πέρασε ολοκληρώθηκε το Art Walk 5, με 8 νέες τοιχογραφίες που κάνουν περισσότερες γειτονιές της πόλης να αποκτούν χαρακτήρα και τον κόσμο να σηκώνει το κεφάλι ψηλά. Παρακάτω θα βρείτε τα 8 νέα σημεία στο χάρτη, αφορμή για λίγη τέχνη στην περιορισμένη σωματική άσκηση εκτός σπιτιού, στον περίπατο του Πατρινού που αυτή την περίοδο ετοιμαζόταν για το Πατρινό Καρναβάλι. Οι εκτός της αχαϊκής πρωτεύουσας, σημειώστε τα σημεία για όταν θα επισκεφτείτε την πόλη. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί στο θέμα τους από την πανδημία και όλα όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο.

Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και Θεμιστοκλέους

Το φετινό ArtWalk5 ξεκίνησε δυναμικά με την πρώτη τοιχογραφία να είναι αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια της Μελίνας Μερκούρη. Απεικονίζει την ίδια στο «Ποτέ την Κυριακή». Το έργο δημιούργησε η ψυχή του Φεστιβάλ Κλεομένης Κωστόπουλος (KLE) και είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα.

Βορείου Ηπείρου 30

NSN997, καλλιτέχνες του 2ου έργου, θέλουν να τιμήσουν ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα του παρελθόντος, αλλά και τους επιστήμονες που αγωνίζονται τους τελευταίους μήνες αδιάκοπα για να είναι δυνατός ο περιορισμός της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό τον λόγο αναγράφουν στην τοιχογραφία τους « Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ». «Πιστεύουμε ότι σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, μόνο ο επιστημονικός κόσμος μπορεί να μας σώσει. Αλλά, η αξία της ανακάλυψης του εμβολίου δεν ανήκει στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ανήκει σε όλους, ελεύθερα, και σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.

Μολάων 5, Πλατεία Επτανήσου

Η ξεχωριστή (πια) πλατεία Επτανήσου, η οποία είχε μεταμορφωθεί από έναν εγκαταλειμμένο χώρο σε πλατεία πρότυπο, έχει πλέον και μια υπέροχη τοιχογραφία να την ξεχωρίζει. Το παιδί με τα χρωματιστά ρούχα που παίζει χαρούμενο και κοιτάζει από ψηλά. «Κάνει παρέα» με τα υπόλοιπα παιδιά της πλατείας Επτανήσου, τα οποία μαζεύονται κάθε απόγευμα και γεμίζουν φωνές, γέλιο και χαρά ολόκληρη την γειτονιά. Ο Jay Kaes εμπνέεται από τη γειτονιά της πλατείας Επτανήσου κι από τα χρώματα που υπάρχουν πάνω στην πλατεία και δημιουργεί ένα έργο, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με το γύρω περιβάλλον.

Γεωργίου Ολυμπίου 90

Ο διάσημος καλλιτέχνης της street art EDMON1419 παίρνοντας έμπνευση από την 250η επέτειο από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven, θέλησε να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες του κλασικού μουσικού ρεπερτορίου. Δημιούργησε λοιπόν ένα έργο τέχνης, το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και την τοποθεσία του δίπλα σε ένα νεοκλασσικό σπίτι απέναντι από δύο δημοτικά σχολεία της Πάτρας.

Ελευθερίου Βενιζέλου 205

H 5η τοιχογραφία του ArtWalk5 βρίσκεται κατεβαίνοντας την Ελευθερίου Βενιζέλου δεξιά. Ο καλλιτέχνης της street art, Leandro Bustamante με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ElReina, ταξίδεψε από το Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης για να συμμετάσχει. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι στο επίκεντρο της τοιχογραφίας του, ιδιαίτερα η ανθρώπινη επαφή και ο τρόπος που αυτή διαμορφώνεται σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε τώρα με την πανδημία. Η χαρακτηριστική παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης σε όλα τα έργα του, καθώς και ο «κατακερματισμός του καμβά του» σε διαφορετικά επίπεδα, δίνει την έννοια της συνεχούς κίνησης, όπως και οι σχέσεις των ανθρώπων συνεχώς εξελίσσονται και δεν είναι ποτέ στατικές. Οι δύο ανθρώπινες φιγούρες που αντικρίζουν η μία την άλλη μοιάζουν να μάχονται μεταξύ τους, να αγκαλιάζονται ή να χορεύουν ή ακόμα και να παρατηρεί η μία την άλλη, όπως παρατηρούμε όλοι τον εαυτό μας,καθώς αυτός εξελίσσεται μέσα στον χρόνο.

Μιχαήλ Ψελλού 4

Πιο κάτω, εκεί που η Ελευθερίου Βενιζέλου συναντά την Μιχαήλ Ψελλού, βρίσκεται το 6ο έργο του project. Ο διάσημος καλλιτέχνης της streetart, Asier, ταξίδεψε από την Ισπανία, για να δημιουργήσει μία ακόμα ξεχωριστή, μεγάλου μεγέθους τοιχογραφία με τον Albert Einstein. Παίρνοντας έμπνευση από την 65η επέτειο από το θάνατο του Einstein, ο Asier θέλησε να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα και όλων των εποχών με τεράστιο έργο στην επιστημονική έρευνα, δημιουργώντας ένα έργο το οποίο έχει επιρροές από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ξεχωριστή, ανήσυχη και ανεξάρτητη προσωπικότητα του Einstein, “παίρνει χρώμα μέσα από την τοιχογραφία κι ο ίδιος έρχεται στη σύγχρονη πραγματικότητα φορώντας προστατευτική μάσκα και κρατώντας σπρέι, μπαίνοντας για λίγο τη θέση του καλλιτέχνη”. Επάνω στην τοιχογραφία εντοπίζονται ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του Einstein.

Βορείου Ηπείρου 88

Στην ίδια γειτονιά και η 7η τοιχογραφία. Ο καλλιτέχνης Siguel ταξίδεψε από τη Γλασκόβη για το έργο αυτό. Δίνοντας τον ευφάνταστο τίτλο στο έργο του η «10η Μούσα», ο Siguel προσπαθεί να προκαλέσει την ανάπτυξη συναισθημάτων στους καθημερινούς περαστικούς με στόχο να δημιουργήσουν την δική τους αφήγηση, ερχόμενοι σε επαφή με την επιβλητική τοιχογραφία. Η χαρακτηριστική παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης σε όλα του τα έργα, η χρωματική ένταση που δίνει στο κεντρικό σημείο της τοιχογραφίας σε αυτή την περίπτωση, καθώς και η έλλειψη χαρακτηριστικών γνωρισμάτων φύλου στο ανθρώπινο στοιχείο, δίνουν την ελευθερία σε όλους να συμπληρώσουν την ιστορία που εκτυλίσσεται στο αστικό τοπίο.

Νόρμαν και Κανακάρη Ρούφου

Η 8η και τελευταία τοιχογραφία στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Street Art ΦεστιβάλΠάτρας | ArtWalk 5 είναι εμπνευσμένη από την επέτειο των 75ων χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.Οι διάσημοι εγχώριοι καλλιτέχνες της streetart, Silver formz και Monos cwtos επηρεαζόμενοι από δύο από τα τραγικότερα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου,δημιούργησαν μία τοιχογραφία που παρουσιάζει τις καταστροφές και τα δεινά που προκαλούν οι πόλεμοι και οι συρράξεις ανάμεσα στις χώρες, καθώς και οι εχθροπραξίες, με οποιαδήποτε μορφή τους, που παρατηρούμε να συμβαίνουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι δύο αντιθετικές εικόνες της τοιχογραφίας, η έλλειψη χρώματος, οι τόνοι του γκρι, το μαύρο φόντο και οι «προκλητικές φιγούρες» εντείνουν την προσοχή του καθημερινού περαστικού και τον κάνουν να στοχαστεί πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις κοινωνικές συνθήκες.

Αυτά λοιπόν είναι τα 8 του Art Walk5, και μαζί με τα υπόλοιπα έργα των Art Walk 2, 3 και 4 στολίζουν την μουντή ατμόσφαιρα των καιρών μας. Ξενάγηση δεν έγινε φέτος λόγω covid-19 αλλά ήδη οργανώνεται το επόμενο project! Βγες λοιπόν και ανακάλυψε και τα 39, περπατώντας από την μια άκρη της Πάτρας ως την άλλη. Μια υπαίθρια έκθεση τέχνης σε περιμένει!

Τέλος, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η Art in Progress, έχει ανοιχτό κάλεσμα, με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως και τη Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021. Το open call καλλιτεχνών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 6ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας | ArtWalk 6, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021στην Πάτρα, με το σύνθημα «άλλαξε την πόλη». Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ.

Άρθρο για Art Walk 2 & 3 κλικ εδώ.

Άρθρο για Art Walk 4 κλικ εδώ.

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s