8+1 eco-συνήθειες & Διαγωνισμός

στις

Ήξερες ότι το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων στο βυθό της θάλασσας προέρχεται από διάφορες δραστηριότητες στη στεριά; Πώς όμως καταλήγουν στη θάλασσα όλα αυτά τα απορρίματα; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές, άμεσα ή έμμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες: Αφήνονται απευθείας από ανθρώπους που επισκέφτηκαν την ακτή, απορρίπτονται από επιβάτες πλοίων, μεταφέρονται από ανεξέλεγκτες χωματερές κοντά σε ακτές, μεταφέρονται από ρυάκια, χειμάρρους και ποτάμια ακόμα και 40 χιλιόμετρα μακριά!!

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου) θέλαμε να μοιραστούμε 8+1 eco-συνήθειες, απλά πράγματα δηλαδή που μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου για να μειώσεις τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα και συνεπώς το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

  1. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι από μπαμπού και επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι για τον καφέ σου. Σκέψου πόσα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια δεν θα πάνε χαμένα για μια και μόνο χρήση αυτό το καλοκαίρι. Εμείς το ξεκινήσαμε πέρσι τον Αύγουστο στις διακοπές και όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο πλαστικό αποφύγαμε έτσι απλά, το υιοθετήσαμε και στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα πολλά καφέ κάνουν έκπτωση αν έχεις το δικό σου ποτήρι! Εμείς έχουμε αυτό με τους χάρτες και ένα απλό μονόχρωμο. Τα καλαμάκια μας είναι μεταλλικά και τα έχουμε πάρει μαζί με το βουρτσάκι τους από εδώ.
  2. Μετά τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια, οι οδοντόβουρτσες είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Προτίμησε εκείνες από μπαμπού, που εφόσον δεν χρησιμοποιούνται πια, το ξύλο που μένει δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Πάρε τι δική σου εδώ.
  3. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι-θερμός για να γεμίζεις ξανά και ξανά διατηρώντας το νερό σου δροσερό και χωρίς να αγοράζεις συνεχώς μικρά πλαστικά μπουκαλάκια. Εμείς έχουμε ένα σαν αυτό και ένα σαν αυτό. Να σημειωθεί εδώ ότι ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών που καταλήγει στην παραλία είναι από πλαστικά μπουκάλια και ποτήρι/καλαμάκια μιας χρήσης.
  4. Χρησιμοποίησε πάνινη τσάντα για τα καθημερινά ψώνια του super market. Τώρα πια η πλαστική τσάντα χρεώνεται παντού και επιπλέον δεν είναι καθόλου ανθεκτική. Υπάρχουν τόσες όμορφες πάνινες τσάντες, τυπωμένες με ωραία μηνύματα, ζωγραφισμένες στο χέρι ή πλεκτά δίχτυα για τα φρούτα και τα λαχανικά της λαϊκής. Τσέκαρε εδώ.
  5. Κάνε ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί αλλά κάντο σωστά. Πλύνε και στέγνωσε τις συσκευασίες πριν τις βάλεις στον μπλε κάδο. Πριν από αυτό όμως, βρες το σωστό σήμα που σημαίνει πως ανακυκλώνεται και μην το μπερδεύεις με το σύμβολο που χρησιμοποιείται και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος. Τσέκαρε εδώ τα σήματα. Τέλος μάθε εδώ για την ανταποδοτική ανακύκλωση και πως μπορείς να κερδίσεις ή να κάνεις δωρεά μέσα από αυτό.
  6. Μην πετάς τα ρούχα που δεν χρησιμοποιείς πια. Φυσικά μπορείς να τα δώσεις σε δομές που τα χρειάζονται στην περιοχή σου, αλλά τι γίνεται με αυτά που έχουν φθαρεί και δεν μπορούν να χαριστούν; Η Fabric Republic σου δίνει τη λύση! Συγκεντρώνει ρουχισμό και εκτός από διανομή σε κοινωφελείς οργανισμούς, επαναχρησιμοποιεί τα υφάσματα και παράγει upcycled δημιουργίες. Τσέκαρε εδώ.
  7. Κάνε κομποστοποίηση! Μην αφήνεις τις φλούδες από φρούτα και λαχανικά, φύλλα και κλαδέματα να πηγαίνουν χαμένα. Όλα αυτά μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και φανταστικό λίπασμα για τις γλάστρες με τα λουλούδια σου. Πάρε έναν κομποστοποιητή για το μπαλκόνι ή φτιάξε τον δικό σου στον κήπο σου. Κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
  8. Καθάρισε μια παραλία. Μένουμε δίπλα στη θάλασσα και η αίσθηση του να βλέπεις μια παραλία καθαρή από σκουπίδια ειδικά μετά από έναν εθελοντικό καθαρισμό είναι μοναδική! Είπαμε και στην αρχή πως καταλήγουν τα περισσότερα σκουπίδια στη θάλασσα και τις παραλίες. Όπως και να έχει την ευθύνη την έχει ο άνθρωπος. Τι κάνεις εσύ όμως για αυτό; Είναι τόσο απλό να καθαρίσεις το μέρος που θα πας για το μπάνιο σου και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις πολύ περισσότερο μετά. Εμείς συμμετέχουμε συχνά σε εθελοντικούς καθαρισμούς του οικισμού μας αλλά και μόνοι μας. Πρόσφατα μάθαμε για ένα project της WWF, μάθε εδώ πως μπορείς και εσύ να «υιοθετήσεις» μια παραλία.
  9. Χρησιμοποίησε αντηλιακά μη τοξικά για την θάλασσα. Φέτος το καλοκαίρι αναζητώντας αντηλιακά φιλικά προς το περιβάλλον, ανακαλύψαμε εκείνα της Caudalie. Η Caudalie αποτελεί μέλος του 1% for the Planet, επιστρέφοντας το 1% του παγκόσμιου τζίρου της σε δράσεις για τον πλανήτη (όπως αναδασώσεις) ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά της φύσης στα προϊόντα της. Τα αντηλιακά της διαθέτουν το σήμα Ocean Protect, που σημαίνει πως η σύνθεσή τους περιέχει υψηλό ποσοστό βιοαποικοδομήσιμων συστατικών, καθιστώντας τα ασφαλή και φιλικά τόσο προς το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Έτσι μαζί με την Caudalie σας κάνουμε δώρο ένα σετ αντηλιακών για πρόσωπο και σώμα στον διαγωνισμό μας που τρέχει στο Instagram. Κλικ εδώ!

Πόσα από αυτά κάνεις κ εσύ; Πρότεινε μας κι άλλες καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε.

*Ο διαγωνισμός λήγει 18/6/2021 23:59. Ο νικητής θα ανακοινωθεί εδώ!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s