Bologna: Στη μεγαλύτερη στοά του κόσμου

Ήταν Κυριακή, η τρίτη μας μέρα στη Bologna και είχαμε ήδη επισκεφτεί τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης. Στις 12:30 έφευγε το τρένο μας για τη Βερόνα, ξυπνήσαμε όμως νωρίς για να καταφέρουμε να δούμε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, το οποίο βρισκόταν λίγο πιο έξω από το ιστορικό της κέντρο.

Santuario Madonna di San Luca Ναός της Παναγίας του Αγίου Λουκά.

Πρόκειται για μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μπαρόκ αρχιτεκτονικής με τρούλο, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του δασικού λόφου, Colle della Guardia, περίπου 300 μέτρα πάνω από την πεδιάδα της πόλης, ακριβώς 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Emilia-Romagna. Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η εκκλησία συνδέεται με το κέντρο της πόλης με μια στοά από 666 καμάρες 3,7 χιλιομέτρων! Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύμπλεγμα στοών στον κόσμο!!

 Η Bologna είναι έτσι κι αλλιώς γνωστή για τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές.

Εμείς δεν είχαμε αρκετό χρόνο στην διάθεση μας οπότε και (ευτυχώς) αποφασίσαμε να πάρουμε ταξί για το ανέβασμα και μετά θα βλέπαμε, ανάλογα το χρόνο που θα είχαμε στην διάθεσή μας. Από την Piazza Maggiore που μέναμε, βγήκαμε στην Via Ugo Bassi όπου πήραμε ταξί. Μετά από 15 λεπτά και με περίπου 10 ευρώ φτάσαμε στην κορυφή του λόφου και στον υπέροχο πορτοκαλί Ναό της Παναγίας του Αγίου Λουκά.

Φτάνοντας, η εκκλησία με τον τρούλο και το έντονο πορτοκαλί χρώμα σου τραβά την προσοχή. Στο ιερό της εκκλησίας φυλάσσεται το ιερό εικόνισμα της Παρθένου Μαρίας του Αγίου Λουκά, που είχε παραδοθεί στο λόφο για να σωθεί από τους κατακτητές. Ο επισκέπτης μπορεί να το δει από κοντά ανεβαίνοντας κάτι σκαλάκια δεξιά από το ιερό. Κάναμε μια σύντομη επίσκεψη στο εσωτερικό, όπου υπήρχαν κυρίως Ιταλοί προσκυνητές.

Ανάβαση ή Προσκύνημα στο San Luca

Οι κάτοικοι της πόλης ιδιαιτέρως το Σαββατοκύριακο συνηθίζουν να ανεβαίνουν στον ναό και έπειτα να κατεβαίνουν περπατώντας, τρέχοντας ακόμα και με ποδήλατο από τον δρόμο που περνά ακριβώς δίπλα από τις στοές. Η διαδρομή είναι γνωστή ως Salita ή Pellegrinaggio di San Luca δηλαδή ανάβαση ή προσκύνημα στο San Luca, ανάλογα τη φύση της μετάβασης. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο κέντρο της πόλης περπατώντας στη μεγαλύτερη στοά του κόσμου!

Η θέα της πόλης από τον λόφο υπέροχη, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι φτάνει ως την Ραβένα και την Αδριατική θάλασσα. Εμάς μας έδωσε την εικόνα της απόστασης που είχαμε να διανύσουμε. Ευτυχώς λόγω του ότι δεν είχαμε όλη τη μέρα μπροστά μας, είχαμε επιλέξει σωστά να ανέβουμε με ταξί και να περπατήσουμε μόνο κατεβαίνοντας.

Στα 2 χιλιόμετρα από το ναό, φτάσαμε στο Arco del Meloncello, μια χαρακτηριστική ροκοκό πύλη του 18ου αιώνα, που δημιουργήθηκε ώστε οι πεζοί να συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς να εμποδίζονται από τη διασταύρωση 2 δρόμων. Από εκείνο το σημείο περίπου μπορεί να δει κανείς και το Stadio ποδοσφαίρου της Bologna, Renato dall’Ara.

Λίγο μετά την πύλη αυτή, εκεί που η Via di San Luca γίνεται Via Saragozza υπήρχαν στα αριστερά της στοάς πολλά μικρά καφέ και φούρνοι. Εκεί πήραμε στο χέρι τον καλύτερο cappuccino της Bologna αλλά και cornetti di pistacchio δηλαδή κρουασάν με γεύση φιστίκι. Η ώρα ήταν περίπου 10 και μισή και φτάναμε σιγά σιγά στο σημείο όπου η μοναδική στοά του San Luca ενώνεται με τις στοές της πόλης, στην μεσαιωνική Porta Saragozza, η οποία αποτελεί και μέρος του τείχους της πόλης.

Έπειτα περνώντας από ένα χαρακτηριστικό σημείο της Via Sargozza και μέσω της Via Collegio di Spagna, χωρίς χάρτη αλλά με τον προσανατολισμό που μας είχε δώσει η θέα της πόλης από ψηλά, φτάσαμε και πάλι στην Piazza Maggiore ολοκληρώνοντας το Pellegrinaggio. Κουραστήκαμε λίγο ναι, αλλά άξιζε Siiiiiiγουρα. Άλλωστε στα ταξίδια αν δεν κουραστείς περπατώντας (για μας) δεν βλέπεις, δεν ζεις ένα μέρος. Μια διαδρομή εμπειρία, ένα από τα must do της Bologna!

Σήμερα γράψαμε για αυτό το ξεχωριστό αξιοθέατο τη πόλης, αλλά θα επανέλθουμε σύντομα με τις δικές μας προτάσεις για την πόλη. Τι να δεις, τι να δοκιμάσεις, τι να μην χάσεις.

Από το ημερολόγιο της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2021

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s