Μπολόνια: 10 προτάσεις και οδηγός πόλης!

στις

Μπολόνια η κόκκινη, η αφράτη, η μορφωμένη!

Bologna la rossa, la grassa, la dotta!

Λίγα λόγια για την πόλη. Είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Emiglia-Romagna και με περίπου 390 χιλιάδες κατοίκους η 7η πόλη σε πληθυσμό και έκταση στην Ιταλία. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο στα βόρεια του χάρτη της Ιταλίας, και συνδέεται μέσω τρένου με όλες τις μεγάλες αλλά και πολλές μικρότερες πόλεις της χώρας. Αποτελεί επίσης κεντρικό πέρασμα του οδικού άξονα. Το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται μέσα σε έναν νοητό κύκλο, όπου παλιότερα ήταν τα τείχη της πόλης και όπου βρίσκονται ακόμα και σήμερα πολλές από τις πύλες εισόδου. Πρόκειται για την αρχαιότερη πανεπιστημιούπολη, φιλοξενεί πολυάριθμους φοιτητές που της προσδίδουν πλούτο και ζωντανεύουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Η Μπολόνια είναι η πόλη του Lucio Dalla σπουδαίου μουσικού της Ιταλίας, γνωστός για το Caruso. Είναι η πόλη του ragu και των tortelini, ενώ στην περιφέρειά της παράγονται προϊόντα π.ο.π. όπως το ξύδι μπαλσάμικο, το prosciuto Πάρμας και το τυρί Parmigiano Reggianο. Όλα τα παραπάνω της δίνουν το επίθετο «αφράτη», ενώ χαρακτηρίζεται «κόκκινη» λόγω του χρώματος των κτιρίων της αλλά και «μορφωμένη» λόγω του παλαιότερου πανεπιστημίου του δυτικού κόσμου!

Bologna, la nostra storia: Η πρώτη πόλη που επισκέφτηκα στο εξωτερικό στην ζωή μου, όταν δεν είχα καν κλείσει τα 15 (διάβασε εδώ!) και η πρώτη πόλη που επισκεφτήκαμε μαζί ως παντρεμένοι πια στην εποχή του covid-19, με μάσκες, PLF και πιστοποιητικά. Μια πόλη οικεία για κάποιο λόγο, οικεία πιο πολύ από κάθε άλλη ιταλική πόλη που έχουμε επισκεφτεί! Μην έχοντας αρκετό χρόνο να διαθέσουμε εκείνη την περίοδο (τέλη Νοέμβρη) και μιας και θέλαμε οπωσδήποτε κάπου να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό πριν φύγει το 2021 κλείσαμε εισιτήρια για Παρασκευή με τη βραδινή πτήση της Ryanair και επιστροφή Δευτέρα απόγευμα. Η πτήση είχε καθυστέρηση αλλά δεν μας ένοιαζε τι ώρα θα φτάναμε, το βήμα θα είχε γίνει. Όταν φτάσαμε το αεροδρόμιο ήταν άδειο. Θυμάμαι πόσο ευτυχισμένη αισθανόμουν μέσα στο uber που μας πήγαινε στην πόλη ενώ το ράδιο έπαιζε ιταλικά τραγούδια και περνούσαμε από το Parco della Montagnola με τα αναμμένα φανάρια. Ανεβήκαμε στο δωμάτιο που είχαμε κλείσει κυριολεκτικά δίπλα στην Piazza Maggiore, πιάσαμε την κουβέντα με τον ιδιοκτήτη για μισή ώρα (δεν μας άφηνε μόλις κατάλαβε πως μιλάμε ιταλικά), αφήσαμε τα πράγματα και κατεβήκαμε για την πρώτη βόλτα. Τι κι αν ήταν 2:30 τη νύχτα;! Η Μπολόνια είχε κόσμο που κυκλοφορούσε, έπινε μπύρες στις πλατείες και μας έκανε να αισθανθούμε πως είχαμε κάνει την σωστή επιλογή! Πάμε λοιπόν να δούμε τις δικές μας προτάσεις ύστερα από όσα είδαμε, ζήσαμε και δοκιμάσαμε;

Οι 10 προτάσεις μας για την Bologna:

 • Le due Torri: Τελικά γέρνουν οι δύο Πύργοι;

Σύμβολο της πόλης, τα ονόματα τους Asinelli του μεγαλύτερου (102 μέτρα) και Garisenda του μικρότερου (49 μέτρα) προέρχονται από μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες στις οποίες η κατασκευή παραδοσιακά αποδίδεται, μεταξύ 1109 και 1119 και ήταν σύμβολα της δύναμης τους. Βρίσκονται στο τέλος της Via Rizzoli, έναν από τους 3 δρόμους που δημιουργούν το «Τ» της Μπολόνια και από όπου ξεκινούν 5 δρόμοι που καταλήγουν σε 5 από τις πύλες του παλαιού τείχους. Πρόκειται για 2 από τους 22 πύργους που έχουν επιβιώσει από τους 100 που υπήρχαν στην πόλη. Στον Asinelli μπορείς να ανέβεις από τις εσωτερικές σκάλες και να δεις την θέα της πόλης από ψηλά, απλά πια χρειάζεται να έχεις κάνεις κράτηση ηλεκτρονικά εδώ. Και ναι εκτός από της Πίζας γέρνουν και εδώ οι 2 πύργοι.

 • Βόλτα στην Πλατεία Maggiore

Η είσοδος στην πλατεία γίνεται εκεί που συναντιούνται οι 3 δρόμοι που σχηματίζουν το «Τ» της Μπολόνια. Via Rizzoli, Via Ugo Bassi και η μεγαλύτερη Via dell’Indipendenza που τις τέμνει. Η τελευταία είναι ο πιο κεντρικός δρόμος γεμάτος με εμπορικά, που οδηγεί από το κέντρο, στον σταθμό των τρένων. Το πρώτο που σου τραβά την προσοχή είναι το συντριβάνι του Nettuno, στην μικρή Piazza del Nettuno . Δεξιά η Biblioteca Salaborsa με ελεύθερη είσοδο και αριστερά το Palazzo Re Enzo, ένα παλάτι του 13ου αιώνα και το Palazzo del Podestà δημόσιο κτίριο του ίδιου αιώνα σε αναγεννησιακό στυλ.

Προχωρώντας στην πλατεία, στο βάθος δεξιά βρίσκεται το Palazzo d’Accursio, το δημαρχείο της πόλης από τον 14ο αιώνα με τον χαρακτηριστικό πύργο-ρολόι. Εκεί υπάρχει και ένα παρεκκλήσι γεμάτο με νωπογραφίες και ένα μουσείο καλών τεχνών. Μπορείς να τα επισκεφτείς και να δεις την θέα από ψηλά κλείνοντας εισιτήριο εδώ!

Ο San Petronio, προστάτης της πόλης, θα σου τραβήξει σίγουρα την προσοχή με την μισοτελειωμένη πρόσοψή του αλλά και λόγω του μεγέθους του, καθώς είναι η 4η μεγαλύτερη εκκλησία της Ιταλίας! Παρατήρησε την υπέροχη κεντρική είσοδο «Porta Magna» και αφιέρωσε λίγο χρόνο να επισκεφτείς τον ναό, η είσοδος ειναι δωρεάν. Περπατώντας αριστερά του ναού, στην Via dell’Archiginnasio, φτάνεις στο πίσω μέρος του San Petronio, όπου βρίσκεται ένα ασανσέρ και σκάλες για να ανέβεις στην ταράτσα του και να απολαύσεις πανοραμική θέα. Κόστος 5€ κλικ εδώ.

 • Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο- Archiginnasio

Ίσως το top αξιοθέατο της πόλης! Όπως προείπαμε πρόκειται για την αρχαιότατη πανεπιστημιούπολη, επισήμως από το 1088, το πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το παλαιότερο της Ευρώπης! Από την είσοδο φαίνεται πόσο εντυπωσιακά διακοσμημένο είναι με νωπογραφίες και μια σειρά από οικόσημα. Στο κτίριο βρίσκεται και η πρώτη αίθουσα ανατομίας. Τα πάντα εκεί είναι από ξύλο εκτός από το τραπέζι ανατομίας. Στον μαρμάρινο αυτό πάγκο γινόντουσαν εγχειρίσεις που παρακολουθούσαν καθηγητές, φοιτητές και κληρηκοί. Μπορείς να δεις το αίθριο ελεύθερα αλλά αν θες να επισκεφτείς το εσωτερικό και την αίθουσα ανατομίας το εισιτήριο κοστίζει 3€. Αν πάλι δεν θες να πληρώσεις ανέβα τις σκάλες ως τον έλεγχο και δες ως εκεί τα ταβάνια! Η βιβλιοθήκη δεν είναι επισκέψιμη.

 • Portici ή Στοές & Via Farini

Portici ονομάζονται οι στοές της Μπολόνιας που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca που θα δούμε πιο κάτω. Στις στοές αυτές που σε προστατεύουν από τη βροχή ενώ κοιτάς τις βιτρίνες ή κάνεις τη βόλτα σου. Ανάμεσα τους βρίσκεται και η αγαπημένη μου υπέρκομψη Via Farini. Η μια πλευρά αυτής της οδού είναι υπέροχα διακοσμημένη με περίτεχνα σχέδια στις καμάρες της, κάτι που δεν πρέπει να χάσεις. Εκεί δίπλα βρίσκεται και η Piazza Cavour με το μπρούτζινο άγαλμα του Lucio Dalla καθισμένο σε ένα παγκάκι. Ο σπουδαίος μουσικός ήταν από την Μπολόνια και έζησε κοντά σε εκείνη τη γειτονιά.

 • Le sette Chiese ή οι επτά εκκλησίες

Στην Via Santo Stefano, έναν από τους 5 δρόμους που ξεκινούν από τους δύο πύργους βρίσκεται ένα συγκρότημα από 7 εκκλησίες. Είναι διαφορετικών ιστορικών περιόδων, χτισμένες πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Ίσιδα. Εκεί θα βρεις την εκκλησία του Σταυρού, την κρύπτη, τη Βασιλική του Παναγίου Τάφου, την εκκλησία του Vitale και του Agricola, την «αυλή του Πιλάτου», την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το μεσαιωνικό μοναστήρι, το μουσείο και την εκκλησία που ονομάζεται «του Επιδέσμου». Η είσοδος είναι δωρεάν.

*extra info: εκεί δίπλα βρίσκεται ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζάκια για δωράκια και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι το Gallina Smilza.

 • Παγωτό Cremeria Santo Stefano

Φεύγοντας από τις 7 εκκλησίες συνεχίστε στην Via Santo Stefano έως τον αριθμό 70 για το καλύτερο gelato της Μπολόνια. Η Cremeria Santo Stefano κέρδισε το βραβείο της καλύτερης gellateriaς στην Ιταλία για το 2021 και το 2022! Έχει πάντα φρέσκες γεύσεις εποχής, όχι τα συνηθισμένα, με έξτρα νέα γεύση κάθε μήνα. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη γεύση Crema Libanese αλλά και το Pistacchio salato , τέλος πριν φύγεις δοκίμασε και τα υπέροχα μακαρόν τους, το αγαπημένο μου λεμόνι με βασιλικό!!

 • Finestrella – Παράθυρο στα κανάλια της Μπολόνια

Ήξερες ότι και η Μπολόνια έχει κανάλια; Κι όμως μια «μικρή Βενετία» είναι κρυμμένη στην πόλη! Στην via Piella θα βρεις το γνωστό πια παράθυρο Finestrella που σου δίνει την δυνατότητα ανοίγοντάς το να δεις ένα από τα κανάλια της Μπολόνια, το Canale delle Moline. Το ίδιο κανάλι μπορείς να δεις και από την την παράλληλη Via Malcontenti, αποφεύγοντας την μεγάλη ουρά που θέλει να φωτογραφίσει το παράθυρο. Ακριβώς απέναντι από το παράθυρο, ένα μπαλκόνι με θέα στο Canale di Reno, το οποίο μπορείς να θαυμάσεις και από την παράλληλη Via Guglielmo Oberdan όπου θα βρεις και τις χαρακτηριστικές κλειδωνιές αγάπης!

*extra info: αν θες να δεις ένα κανάλι μαζί με έναν μικρό καταρράκτη πίνοντας καφέ, Opera Caffè e Tulipani στην Via Allessandrini

 • Δοκίμασε αυθεντική μπολονέζ(;) στην Μπολόνια

extra info: δίπλα στην Finestrella, υπάρχει η Trattoria dal Biassanot, μια από τις καλύτερες για να δοκιμάσεις tagliatelle ragu (μπολονέζ όπως λέμε εμείς), tortellini in brodo di cappone (τορτελίνια γεμιστά με παρμεζάνα σε ζωμό σαν σούπα) και lasagne verdi al forno (πράσινα λαζάνια φούρνου). Κλείσε το γεύμα με ένα αεράτο tiramisu (=σήκωσε με ψηλά!) και έναν espresso.

 • Via Pratello η μποέμικη

Η Via Pratello βρίσκεται μετά το τέλος της Via Ugo Bassi, της 2ης εκ των τριών οδών που σχηματίζουν το «Τ» της Μπολόνια. Το άγαλμα του Ugo Bassi στο δρόμο θα σας δείξει την κατεύθυνση! Πρόκειται για ένα πεζόδρομο σε μια πιο μποέμ θα λέγαμε περιοχή που το βράδυ γεμίζει από ντόπιους κυρίως φοιτητές που βγαίνουν για το ποτό ή το φαγητό τους. Εκεί δεν θα βρεις μαγαζιά να ψωνίσεις,αλλά osteriες, trattoriες, pizzeriες, μπυραρίες, μπαράκια και μουσικούς των δρόμων. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα μέσα και έξω καθώς οι Ιταλοί απολαμβάνουν να καπνίζουν και να συνομιλούν όρθιοι έξω με ένα ποτό στο χέρι! Εμείς επιλέξαμε την Trattoria Baraldi για ντόπιο (καλό!) κρασί και μπύρα και συνοδευτικά όπως Prosciutto di Parma, mortadella artigianale, διάφορα τυριά, fritto di verdure e polpettine (τηγανιτά λαχανικά και μπάλες λαχανικών) !

 • Ανάβαση στο Santuario di Madonna di San Luca (ή κατάβαση;)

Αν δεν είσαι περαστικός από την Μπολόνια και έχεις διαμονή εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις! Που είναι, πως να πας, τι βολεύει και όλες τις πληροφορίες θα τις βρεις στο αναλυτικό μας άρθρο εδώ!


Bologna la rossa e fetale
Bologna la grassa e l’umana già un poco Romagna e in odor di Toscana

Άκου λίγο… Francesco Guccini – Bologna και πάρε μερικές

extra προτάσεις:

 • Χάσου περπατώντας στην Εβραϊκή συνοικία.
 • Για ταλιατέλες και τορτελίνια στο χέρι προτίμησε το Ragū.
 • Δοκίμασε arancini από Paolo Atti & Figli.
 • Ψώνισε και γεύσου τοπικά προϊόντα στην αγορά Mercato delle Erbe.
 • Βόλταρε στους κήπους Margherita και κάνε στάση στο bistro-θερμοκήπιο Vetro
 • Αγορά Piazza dell’8 Agosto αν θες να ψωνίσεις οικονομικά από ρούχα μέχρι βιβλία και αντίκες
 • Αν είσαι λάτρης των μηχανών επισκέψου το μουσείο της Ducati &
 • Αν είσαι λάτρης των αυτοκινήτων το μουσείο Ferruccio Lamborghini

Μετακίνηση: Το αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 9χλμ από την πόλη. Το uber μας πήρε 20€ για μεταμεσονύκτια μεταφορά μέχρι το κατάλυμα και το ταξί μόλις 12€ στην αντίθετη διαδρομή. Extra tip: Καλό είναι πριν πάρεις ένα ταξί να ρωτήσεις πόσο θα κοστίσει.

Διαμονή: Η διαμονή θα λέγαμε είναι ένα δύσκολο κομμάτι στην Μπολόνια, αφού δεν βρίσκεις εύκολα ένα standard δωμάτιο σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο σε λογική τιμή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα airbnb που δεν είναι πολλά. Η αλήθεια είναι πως η πόλη σου δίνει την αίσθηση πως έχει κυρίως ντόπιους και φοιτητές και μοιάζει κάπως λογικό τελικά. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο κεντρικότατο B&B Gran Suite Piazza Maggiore, ακριβώς δίπλα στην πλατεία, με θέα στο Palazzo Re Enzo. Η φάση ήταν σαν ένα παλιό palazzo με 4 υπνοδωμάτια που μοιράζονταν 2 μπάνια και έναν ενιαίο χώρο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα.

Κοντινές εκδρομές:

 • Dozza, Imola
 • Faenza
 • Montena
 • Reggio Emilia
 • Parma
 • Ferrara
 • Verona
 • Firenze

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο, συνειδητοποιώ πως την πόλη ίσως κάνει αγαπημένη, αυτή η αίσθηση πως είσαι ανάμεσα σε ντόπιους και όχι ανάμεσα σε τουρίστες, και έτσι μοιράζεσαι κάτι αυθεντικό μαζί τους. Επίσης, οικεία ίσως είναι επειδή ήταν η πρώτη πόλη που επισκέφτηκα στο εξωτερικό, σε ένα ταξίδι ως έφηβη που με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μου αρέσει να ταξιδεύω, τότε δηλαδή, εκεί άρχισαν όλα!

Arrivederci cara Bologna!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s