Οι Θησαυροί της Κορίνθου

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (για το 2019 28 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου 2019) και  η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη. (δες εδώ όλες τις ημερομηνίες για δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία). Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου λοιπόν εκμεταλλευτήκαμε εμείς ανακαλύπτοντας τους σημαντικότερους θησαυρούς της γειτονικής μας Κορινθίας.

corinth

Αρχικά θα επισκεφτήκαμε την Αρχαία Κόρινθο. Η Αρχαία Κόρινθος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο μπορούμε να δούμε το ναό του Απόλλωνα, το Ωδείο, το γυμνάσιο, το Ασκληπιείο, την αρχαία αγορά και την κρήνη Γλαύκη. Στην επίσκεψή μας στην αγορά συναντήσαμε επίσης τα καταστήματα με το «βήμα του Αποστόλου Παύλου» και το βουλευτήριο.

Επισκεφτήκαμε το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει στις συλλογές του ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους, τη γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή, καθώς και ευρήματα των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Στα εκθέματά του συγκαταλέγονται και τα ευρήματα του Ασκληπιείου ενώ το αίθριο του μουσείου κοσμούν γλυπτά και επιγραφές. Εκεί βρίσκονται και οι περίφημοι δίδυμοι κούροι.

20130401204518korinthia_arch_korinthos1

Τους δύο παραπάνω χώρους επισκεφτήκαμε με την συνοδεία διπλωματούχου ξεναγού, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί μαθαίνεις πολλά περισσότερα με ένα ξεναγό, λεπτομέρειες και ιστορίες που «ζωντανεύουν» τους χώρους και τα αγάλματα.

Museum My map and his backpack(2)

Στην συνέχεια ανεβήκαμε στην γνωστή μας Ακροκόρινθο ή πιο σωστά στον Ακροκόρινθο. Το κάστρο πάνω στο βράχο το οποίο βλέπουμε από μακριά διασχίζοντας την Ν.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου αλλά μόνο οι τουρίστες συνηθίζουν να επισκέπτονται! Μας τραβούσε πάντα την προσοχή τα χρόνια που πηγαινοερχόμασταν σχεδόν κάθε βδομάδα Αθήνα-Πάτρα αλλά ποτέ δεν είχαμε επισκεφτεί.

Πάνω στον απότομο βράχο της Ακροκορίνθου βρίσκεται η Ακρόπολη, το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, με τον αρχαίο οικισμό να απλώνεται στους πρόποδες του. Είναι περιτριγυρισμένο από πέτρινα τείχη που ακολουθούν τη γραμμή του βράχου, χτισμένα σε 3 σειρές με πολεμίστρες, κανονιοθυρίδες και προμαχώνες. Λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στις 3 πύλες του κάστρου.

Untitled design(2)

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διάφορα ερείπια κτιρίων, μεταξύ αυτών ερείπια ναού, κρήνες, δεξαμενές με πεσσούς και καμάρες από πλίνθες, η πηγή της Άνω Πειρήνης, ο ναός της Αφροδίτης στο ψηλότερο σημείο της Ακροκορίνθου και ένας διώροφος πύργος που χρησίμευε ως παρατηρητήριο, με παραθυράκια-πολεμίστρες. Από την κορυφή της Ακροκορίνθου το βλέμμα χάνεται στη θέα του Κιθαιρώνα, της Ζήρειας, του Παναχαϊκού, της Στερεάς Ελλάδας και φυσικά του Κορινθιακού κόλπου και του Σαρωνικού. Οι πιο τολμηροί ανεβήκαμε όσο πιο ψηλά μπορούσαμε μιας και είχε πολύ ζέστη και ήταν αρκετά κουραστικό (θα το ξανακάνουμε σίγουρα αλλά πρωί-πρωί).

Untitled design

Το μεσημεράκι, μετά την κατάβαση, επισκεφτήκαμε το κοντινό και παραθαλάσσιο Κιάτο, όπου δοκιμάσαμε υπέροχα πιάτα με τοπικά κορινθιακά προϊόντα αλλά και «πειραγμένη» κουζίνα στο Πεινάκιο, δίπλα στην πεντακάθαρη θάλασσα του Κορινθιακού! Αν βρεθείτε στην περιοχή σας το συστήνουμε!

Untitled design(1)

Επιστρέφοντας σιγά σιγά προς τα πίσω είχαμε κανονισμένη στάση στο Ξυλόκαστρο για καφέ στο ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel Resort & Spa, εκεί που βρίσκεται η περιβόητη βίλα του Άγγελου Σικελιανού. Είχαμε μάθει ήδη αρκετά από την επίσκεψη μας στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στην Λευκάδα την ίδια χρονιά (δες εδώ) και μάθαμε ακόμα περισσότερα από την υπάλληλο του ξενοδοχείου που μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στη βίλα και στους χώρους του ξενοδοχείου.

villa_07

Η βίλα του ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού, ολοκληρώθηκε το 1916 και βασίστηκε σε σχέδια του ίδιου του ποιητή. Άρχισε να χτίζεται το 1912 με πέτρες που μεταφέρθηκαν από τους Αγίους Θεοδώρους. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας «υπακούουν» τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.

villa_04

Η βίλα αυτή αποτέλεσε ορμητήριο του κοινού στόχου που είχε ο Άγγελος Σικελιανός με την Αμερικανίδα πρώτη του σύζυγο, Εύα Πάλμερ, για καθιέρωση των δελφικών εορτών. Εδώ επίσης, φιλοξενήθηκαν μεγάλοι διανοητές της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκης και ο στενός του φίλος, Νίκος Καζαντζάκης.

Untitled design(3)

Κατά την περίοδο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου η μονοκατοικία έγινε το αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ στον εμφύλιο αποτέλεσε το άντρο των ανταρτών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τυπάλδου, όπου και ανήκει μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του 1980, η βίλα χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία.

Μετά την ξενάγηση μας στους χώρους του ξενοδοχείου, απολαύσαμε τον καφέ μας στις βεράντες του Sikyon Coast Resort δίπλα στην παραλία απολαμβάνοντας τον Κορινθιακό Κόλπο!Ήταν μια υπέροχη μέρα του Σεπτέμβρη γεμάτη πολιτισμό και λιακάδα που μας προσέφερε ο γειτονικός νομός Κορινθίας.

Κι αυτοί να ξέρεις, είναι κάποιοι από τους θησαυρούς που κρύβει ο νομός, βρες εδώ μερικούς ακόμα …και άλλοι πολλοί είναι εκεί και μας περιμένουν να τους ανακαλύψουμε!!

Δες τι διοργανώνουμε για φέτος αυτές τις ημερομηνίες εδώ και δήλωσε συμμετοχή!