Achaia Clauss: Επίσκεψη στην έπαυλη του Gustav

στις

Achaia Clauss, ένα οινοποιείο που δημιούργησε ο Γερμανός Gustav Clauss το 1861 και υπάρχει μέχρι τις μέρες μας. Τη στιγμή που περνάς τις πύλες του οινοποιείου το μεγαλείο του παρελθόντος σε κατακλύζει. Πέτρινοι πύργοι, κελάρια με περίτεχνα κατασκευασμένα βαρέλια και μυρωδιά παλιού καλού κρασιού. Όλα αυτά σε ένα καταπράσινο λόφο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια με θέα την πόλη της Πάτρας. Η οινοποιητική δραστηριότητα του Κλάους ξεχώρισε λόγω μιας ποικιλίας σταφυλιού που έδωσε ένα σκουρόχρωμο και γλυκό κρασί, τη γνωστή σε όλους μας πια μαυροδάφνη.

Achaia Claus My map and his backpack

Συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη, τα οινοποιεία της Ευρώπης γιορτάζουν με «Ανοιχτές Πόρτες». Φέτος, και αυτές οι εκδηλώσεις λόγω των γνωστών συνθηκών,  αναβλήθηκαν.

A C(1)

Πέρυσι όμως είχαμε την ευκαιρία στις «Ανοιχτές Πόρτες» να επισκεφτούμε την «δική μας» Achaia Clauss με ανοιχτά για το κοινό στην ιστορική αυτή οινοποιία των Πατρών, το αυτοκρατορικό κελάρι αλλά και το Μουσείο με τα εργαλεία της βαρελοποιίας. Μας έγινε ξενάγηση στα κελάρια, -και από Μετσοβίτη βαρελοποιό- με εκτενής αναφορά στον τρόπο που κατασκευάζονταν τα βαρέλια , καθώς και στην τέχνη του βαρελοποιού και του συντηρητή βαρελιών, όπως και στις προοπτικές εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

A C(6)

A C

Έπειτα δοκιμάσαμε τα κρασιά του οινοποιείου στην κάβα Δανιηλίδος, με πρωταγωνίστρια φυσικά την μαυροδάφνη, αλλά και μοσχάτο Πατρών, Άρωμα Λόφου λευκό, ροζέ και κόκκινο.

A C(4)

Έπειτα ξεναγηθήκαμε στην έπαυλη του Gustav Clauss. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που άνοιγε η έπαυλη για το κοινό. Είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει η κα Τόνια Ράπτη, η ψυχή του οινοποιείου θα λέγαμε. Η κα Ράπτη, αν και ξεναγεί στην καστροπολιτεία της Achaia Clauss πάρα πολλά χρόνια, μας έκανε τόση εντύπωση ο ενθουσιασμός και η αγάπη με την οποία μιλούσε για την ιστορία της οινοποιίας, για την ζωή μέσα στο οινοκάστρο αλλά και ο θαυμασμός της για τον Gustav Clauss.

Achaia Claus My map and his backpack(1)

Μάθαμε πως το 1854 ο Βαυαρός Gustav Clauss, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας, ήρθε στην Ελλάδα μαζί με οικογένειες από τη Μάλτα και την Ιταλία για να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα στην Ελλάδα. Κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου που ξεχωρίζει πάνω στο λόφο από μακριά. Δημιουργείται ουσιαστικά ένα χωριό μέσα στο οινοποιείο, όπου ζουν, εργάζονται, αναπτύσσονται ολόκληρες οικογένειες. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο εκεί και όποιος γεννιόταν μέσα στα όρια της Achaia Clauss ήταν εξασφαλισμένος από στέγη και εργασία.

A C
Πίνακας πάνω από το τζάκι, που παρουσιάζει τους αμπελώνες, την καστροπολιτεία και στο βάθος ο Πατραϊκός κόλπος και τα βουνά στην Στερεά Ελλάδα.
Achaia Clauss
Το γραφείο του Gustav Clauss
A C(3)
Αφιερώσεις σημαντικών προσώπων, βραβεύσεις των κρασιών, εμπορικές συμφωνίες.

A C(2)

A C(1)
H θέα στον Πατραϊκό κόλπο, βγαίνοντας στην υπέροχη βεράντα της έπαυλης

Την Κυριακή 19 Μάη 2019 (τότε άνοιξαν οι πόρτες πέρυσι) επισκεφτήκαμε το ιστορικό οινοποιείο στο λόφο και μας μάγεψε. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 το επισκεφτήκαμε ξανά για μια σχεδόν prive ξενάγηση στην έπαυλη. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αφορμή να κάνουμε τη βόλτα μας σε αυτόν το λόφο -σήμα κατατεθέν για την Πάτρα- και τις περιμένουμε πως και πως. Σαν βρεθείς στην Πάτρα ή στην ευρύτερη περιοχή, κανόνισε την επίσκεψή σου εκεί οπωσδήποτε! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s