Ω Αρχαία Νικόπολη!

στις

Ανεβαίνοντας από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα είχαμε δει πάρα πολλές, φορές τις καφέ πινακίδες «Προς Αρχαία Νικόπολη». Δεν είχαμε δώσει σημασία. Ώσπου πέρσι τον Ιούνιο πηγαίνοντας από Λευκάδα, Πρέβεζα και από εκεί για Άρτα, δεν πήγαμε παράλληλα με το Ιόνιο αλλά μετά από μια στροφή, πέσαμε κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Ο νομός Πρεβέζης, ο μικρότερος ηπειρωτικός νομός της Ελλάδος, κρύβει έναν μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό!

Μείναμε με το στόμα ανοιχτό, και είπαμε «Ω! τι είναι αυτό;» «Γιατί δεν το είχαμε ανακαλύψει τόσο καιρό;». Ο δρόμος περνά κυριολεκτικά μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο (πολύ περίεργο αυτό) αλλά έτσι είδαμε τι χάναμε. Λες και ταξιδέψαμε πίσω στη ρωμαϊκή εποχή! Αν έχεις επισκεφτεί τη Ρώμη, ερχόμενος από το μικρό της αεροδρόμιο Ciampino, σίγουρα θα σου θυμίσει την είσοδο στην αιώνια πόλη, πηγαίνοντας παράλληλα στην Appia Οδό με τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής.

Nicopolis(1)

Πάμε να τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα για να μάθουμε και τίποτα για αυτόν το θησαυρό!

Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας!! Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Nicopolis

Η Νικόπολη (πόλη της νίκης), χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, για να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» ή, όπως λένε άλλοι, τον Ποσειδώνα (θεός της θάλασσας) και τον Άρη (θεός του πολέμου) για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.

Ν

Την τελευταία δεκαετία καθαρίστηκαν και αναδείχθηκαν τα Τείχη, το Στάδιο και οι 2 Βασιλικές Αλκίσωνος και Δουμετίου. Το έτος 2012-2013 ανακατασκευάζεται η δυτική Κεντρική Πύλη των παλαιοχριστιανικών Τειχών και καθαρίζεται το Θέατρο Οκταβιανού, με πρωτοβουλία του συλλόγου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κλπ.

Nicopolis(5)

Το θέατρο το συναντάς συνεχίζοντας τον δρόμο για Άρτα και πραγματικά μένεις με το στόμα ανοιχτό. Το κτήριο της σκηνής στο ρωμαϊκό θέατρο της Νικοπόλης ήταν κάποτε πολυώροφο και σώζεται σήμερα σε ύψος 9 μέτρων. Το μέγεθος είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακό, πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη ότι το επίπεδο της ορχήστρας βρίσκεται πιθανώς 3-4 μέτρα χαμηλότερα από το σημερινό έδαφος. Η πρόσοψη ήταν ευθύγραμμη και είχε μήκος περίπου 37 μ. και πρέπει να ήταν διακοσμημένη με ναΐσκους που στηρίζονταν σε κιονίσκους, γείσα και ορθομαρμαρώσεις. Ίσως, επίσης, υπήρχαν και αγάλματα θεοτήτων σε κόγχες, όπως υποδηλώνουν επιγραφές με τα ονόματα της θεάς Αθηνάς και της θεάς Αφροδίτης που είχαν εντοπιστεί τον 19ο αιώνα, χαραγμένες σε δομικό υλικό.

Nicopolis(6)

Περισσότερες πληροφορίες για τα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου μπορείς να βρεις στην σελίδα της Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων Ηπείρου στο ancienttheatersofepirus.gr  Εξαιρετική σελίδα, για τα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στην Ήπειρο!

Η Νικόπολη πληθυσμιακά σύμφωνα με νεότερες μελέτες του Κωνσταντίνου Ζάχου υπολογίζεται να είχε πληθυσμό περί τις 150.000 άτομα, και προήλθε από την βίαιη πληθυσμιακή μετοίκηση άλλων Ηπειρωτικών πόλεων της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Ακαρνανίας.

Nicopolis(2)

Οι φωτογραφίες μας είναι από το τελευταίο μας πέρασμα στις αρχές αυτού του Ιούνη, ενώ πηγαίναμε για Ζάλογγο και Αχέροντα. Την επόμενη φορά θα επισκεφτούμε τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας εξερευνώντας τον και από μέσα, κάνοντας το σωστά, με έναν διπλωματούχο ξεναγό για να μάθουμε όσα δεν ξέρουμε για αυτόν. Να δούμε από κοντά το στάδιο, το δάπεδο της Βασιλικής του Δουμετίου, τα εντυπωσιακά απομεινάρια της Βασιλικής Αλκίσωνος, τις θέρμες

Nicopolis(3)

«Φαντάζομαι μια ευχάριστη βοή, δυναμώνει όσο πλησιάζεις. Αυλητές και ποιητές, δασκάλοι ωδικής και απαγγελίας κάνουν πρόβες, αγχωμένοι. Κόσμος πολύς γύρω, πρόσωπα χαρούμενα, γελάνε, συζητάνε, σχολιάζουν, προσμένουν να αρχίσουν τα θεάματα. Φαντάζομαι και τον αυτοκράτορα που πλησιάζει με τη συνοδεία του.

Αulea Prementur, όπως θα έλεγε και ένας Ρωμαίος.

Να ανοίξει η αυλαία!»

 

Nicopolis(4)

Πηγή: Wikipedia & ancienttheatersofepirus.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s