Νήσοι Σφακτηρία & Τσιχλί Μπαμπά!

στις

Ton Ιούλιο του 2021 είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Γιάλοβα Μεσσηνίας και από εκεί να πάρουμε ένα σκάφος και να κάνουμε κρουαζιέρα στον κόλπο του Ναβαρίνου γνωρίζοντας την Σφακτηρία, το Τσιχλί Μπαμπά, μαθαίνοντας για την εντυπωσιακή ιστορία του μέρους.

Το σκάφος «Λάμπρος» λοιπόν της Proti Cruises, σαν χρονομηχανή, με οδηγό του τον καπετάν Γιάννη, μας ταξίδεψε σε υδάτινα μονοπάτια της ιστορίας και σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Αφετηρία μας η προβλήτα της Γιάλοβας όπως προείπαμε, ένα γραφικό θέρετρο στην Νοτιοδυτική Μεσσηνία λίγο πιο κάτω από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και λίγο πριν την γραφική Πύλο.

Ανακαλύψαμε την νήσο Σφακτηρία, στον θρυλικό κόλπο του Ναβαρίνου, εκεί όπου, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου διεξήχθη μάχη το 425 π.Χ. μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών, εκεί όπου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το 1827, έγινε η περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, καθοριστική για την απελευθέρωση της Ελλάδας. 

Δεν επισκεφθήκαμε απλώς μνημεία ιστορικής σημασίας, στην εκδρομή μας, είδαμε, ακούσαμε, μυρίσαμε, γευτήκαμε και αγγίξαμε την ιστορία!

Η Proti Cruises μάλιστα μας ζητά να Βουτήξουμε στα διάφανα νερά της και να ζήσουμε το δικό μας θαλασσινό παραμύθι. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά λοιπόν!

Χελωνάκι

Πρώτη στάση, το Χελωνάκι. Ένα νησάκι στη μέση του κόλπου που πήρε το όνομά του επειδή έχει σχήμα χελώνας. Εκεί χτίστηκε το Αγγλικό μνημείο προς τιμή των πεσόντων συμμάχων καθώς και ένας μικρός φάρος. Αφού αποβιβαστήκαμε στην μικρή προβλήτα, κάναμε την βόλτα μας στο νησάκι και όποιος ήθελε, είχε την δυνατότητα για την πρώτη βουτιά!

Σφακτηρία

Το περίεργο αυτό όνομα προέρχεται από τα ζώα που έσφαζαν οι κτηνοτρόφοι των γύρω περιοχών και έφερναν σε αυτό το νησί ως θυσίες στον θεό Ποσειδώνα. Δεύτερη στάση λοιπόν, παραλία Σφακτηρίας, εκεί που αποβιβάστηκαν οι Αθηναίοι και οργάνωσαν τη νίκη τους απέναντι στους Σπαρτιάτες το 425 π.Χ. Βουτιά στα διάφανα νερά και αποβίβαση στο σημείο όπου το νησί έχει μια μακρόστενη φυσική παραλία. Από εκεί μπορείς να περάσεις ακόμα και περπατώντας ή κολυμπώντας στην απέναντι παραλία στο Ντιβάρι, την Χρυσή Άμμο η οποία βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τον βουνό με την σπηλιά του Νέστορα και το Παλαιόκαστρο του Ναβαρίνου. Αυτό το βουνό δηλαδή είναι ανάμεσα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και το νησί της Σφακτηρίας.

Μετά το πρώτο μας μπάνιο φύγαμε για την τρίτη στάση,το ρώσικο Μνημείο. Δέσαμε σε μια μικρή αποβάθρα και ακολουθήσαμε το περιποιημένο μονοπάτι που σε βγάζει στο κέντρο του νησιού. Στην αρχή σε καλωσορίζει μια στήλη με την ιστορία του νησιού! Παρακάτω βρίσκεται το ρώσικο μνημείο και η εντυπωσιακή ξύλινη ρώσικου ρυθμού εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1997 προς τιμή των Ρώσων πεσόντων συμμάχων. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται και η Ελληνική εκκλησία της Αναλήψεως. Επισκεφτήκαμε και τις δύο εσωτερικά με την ρώσική εκκλησία να μας τραβά την προσοχή αφού δεν περιμένεις να δεις κάτι τέτοιο εκεί! Ανάμεσα από τις 2 εκκλησίες το μονοπάτι οδηγεί στην άκρη του νησιού σε ένα ύψωμα, με θέα στον κόλπο αλλά και την Πύλο.

Συνεχίσαμε με το σκάφος προς τα νότια, περνώντας στη διαδρομή από το μνημείο των Ελλήνων από το ολοκαύτωμα της Σφακτηρίας το 1825 όπως και το μνημείο του Σάντα-Ρόζα, μεγάλου Ιταλού φιλέλληνα του οποίου το σώμα βρέθηκε στο σημείο. Κάναμε στάση παρακάτω για μπάνιο σε μια πολλή μικρή παραλία διαμαντάκι. Εδώ να σημειώσουμε πως το σκάφος διαθέτει μάσκες, φουσκωτά και εξοπλισμό για τους επιβάτες για να εξερευνήσεις και τον βυθό. Προμηθευτήκαμε και εμείς τα δικά μας και κάναμε βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά.

Τσιχλί Μπαμπά ή Φανάρι

Στην συνέχεια φύγαμε για το πιο μικρό νησί Φανάρι ή Τσιχλί Μπαμπά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Σφακτηρία. Το όνομα Φανάρι του έχει αποδοθεί λόγω του φάρου που βρίσκεται πάνω του, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1873 και από τότε φωτίζει τις νυχτερινές διαδρομές των πλοίων. Στον ψηλό βράχο, στην κορυφή του νησιού βρίσκεται επίσης το μνημείο της Γαλλικής Κυβέρνησης (1890) που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Υπάρχουν κάποια σκαλιά που οδηγούν εκεί αλλά είναι αρκετά επικίνδυνο να τα ανέβει κανείς!

Σε αυτό το νησί όμως την προσοχή σου τραβά το Τρυπητό. Μια φυσική πόρτα από όπου περνά η θάλασσα και που σου δίνει την δυνατότητα να δεις από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη. Στάση και εκεί για πολλές-πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες! Από το βόρειο τμήμα του Φαναριού μέχρι το Ντιβάρι εκτείνεται η νήσος Σφακτηρία που λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης για τον όρμο του Ναβαρίνου.

Στην συνέχεια βγήκαμε από τον κόλπο και πλεύσαμε για λίγο στα ανοιχτά! Ιόνιο πέλαγος πια και είδαμε το Τρυπητό από την άλλη πλευρά. Επισκεφτήκαμε και κάποιες εντυπωσιακές σπηλιές στο πίσω μέρος της Σφακτηρίας ενώ μάθαμε και για την εντυπωσιακή παρακάτω πληροφορία. Βρισκόμασταν τόσο κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου!!!

Extra Info: 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά βρίσκεται το Φρέαρ των Οινουσσών. Τι είναι το Φρέαρ των Οινουσσών; Είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα !!

Επιστρέψαμε στην Γιάλοβα γεμάτοι, νέες εικόνες, εμπειρίες και με την διάθεση να επιστρέψουμε ξανά! Συνδιάζεται υπέροχα με επίσκεψη στην Πύλο και στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Δείτε βίντεο με το Τσιχλί Μπαμπά εδώ:

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s